V morje pri Splitu spustili več sto tisoč ličink hobotnic

Svet 18. Jul 202215:57 > 19. Jul 2022 10:21 0 komentarjev
Hobotnica
PROFIMEDIA

Hrvaški znanstveniki so se lotili raziskave, s katero bi povečali navzočnost hobotnic v morju, saj njihovo število zaradi intenzivnega ribolova upada, kar ima posledice za celoten morski ekosistem. V sklopu raziskave so v morje tako spustili več kot sto tisoč ličink hobotnic. V naslednjem letu bodo nato ocenili uspešnost njihove naselitve in habitatno površino izpuščenih osebkov.

Znanstveniki z Inštituta za oceanografijo in ribištvo v Splitu so skupaj s Hrvaško zvezo za športni ribolov na morju začeli raziskavo, s katero želijo preveriti, ali je mogoče hobotnice razmnoževati v zgodnji fazi razvoja v ujetništvu in jih nato spustiti v morje, zato da bi povečali število njihovih osebkov v naravi. Zaradi intenzivnega ribolova v zadnjih letih število hobotnic namreč upada, kar negativno vpliva ne le na njihovo populacijo, temveč tudi na celoten morski ekosistem.

Število hobotnic bi se sicer lahko obnovilo, če bi se zmanjšalo povpraševanje po njihovem mesu ali bil bil ulov strogo nadzorovan. Ker pa je to težko izvedljivo, so znanstveniki zagnali projekt, s katerim želijo opredeliti tehnično-tehnološki model vzreje hobotnic, ki bi pomagal pri ohranjanju te živalske vrste. Gre pravzaprav za ponovitev preliminarne raziskave, ki se je začela poleti 2019, a je bila zaradi pandemije covida-19 prekinjena, poroča Dnevnik.hr.

Prvi korak raziskave tako vključuje izpust več kot sto tisoč ličink hobotnic v morje, ki jih bodo znanstveniki spremljali naslednje leto. Leon Grubišić, vodja laboratorija za akvakulturo splitskega inštituta, je pojasnil, da letos upajo na natančnejše rezultate. Kot je dodal, so pred začetkom raziskave opravili oceno stanja naselbin hobotnic na tem območju.

Raziskava sicer poteka tako, da matične hobotnice svoja jajčeca odlagajo v nadzorovanih pogojih, ličinke hobotnice pa se razvijejo do določene stopnje, nato pa jih spustijo v morje. “Ker na hobotnice ne moremo dati vidnih oznak, da bi jih prepoznali leto dni po njihovi izpustitvi v morje, smo z mikrosatelitskimi markerji opravili genotipizacijo staršev in paraličink hobotnic. Z vzorčenjem biološkega materiala divjih osebkov in analizo DNK lahko ugotovimo starševski odnos s hobotnicami iz svojih bazenov,” je pojasnila Tanja Šegvić Bubić, višja znanstvena sodelavka Laboratorija za akvakulturo.

In prav v tej fazi pride prav sodelovanje z ribiči splitskega območja. Inštitut zato ribiče vabi, da z njimi pred ribolovom kontaktirajo in dobijo navodila, kako vzorčiti majhen del ulovljene hobotnice in tako znanstvenikom zagotoviti vzorec za analizo DNK. Znanstveniki upajo, da se bodo izpuščene hobotnice v naslednjem letu naselile na širšem območju Splita in postale del divje populacije, kar bi dokazalo, da je bil njihov poskus uspešen, še piše Dnevnik.hr.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!