Gazprom nemškemu trgovcu odpovedal dobave, pri nas brez posebnosti

Gospodarstvo 18. Jul 202214:49 > 19:27 7 komentarjev
Severni tok 1
Severni tok 1 (Foto: Hannibal Hanschke/REUTERS)

Ruski Gazprom je vsaj enemu kupcu v Evropi poslal sporočilo, da mu zaradi višje sile ne bo mogel poslati plina. Po pisanju Reutersa naj bi se ta kupec nanašal v Nemčiji, šlo naj bi za dobave po plinovodu Severni tok 1. Po tem plin trenutno ne teče zaradi vzdrževalnih del, ki naj bi se v četrtek končala, a očitno je vprašanje, ali bodo v petek dobave spet stekle. V podjetju Plinovodi, ki pri nas skrbi za omrežje plinovodov, posebnosti za zdaj ne pričakujejo. Prav tako dodatnih redukcij ne pričakujejo v podjetju Geoplin.

Ruski Gazprom je vsaj enemu večjemu kupcu v Evropi poslal obvestilo o višji sili in nezmožnosti dobav plina, poroča Reuters, ki se sklicuje na Gazpromov dopis, poslan v petek. V tem piše, da Gazprom, ki je dobavitelj ruskega plina v Evropo, ne more izpolniti svojih obveznosti do pogodbenega kupca zaradi “nepredvidenih” okoliščin, na katere ne more vplivati. Zapisano je, da klavzulo uveljavlja z dnem dopisa, torej s petkom.

Tu povejmo, da so dobave ruskega plina v Nemčijo zadnji teden minimalne. Na plinovodu Severni tok 1, ki neposredno povezuje Rusijo in Nemčijo, potekajo vzdrževalna dela, na plinovodu prek Ukrajine in Češke je bilo dobavljeno zelo malo količin. Tretja plinska povezava – gre za plinovod Jamal, ki teče prek Poljske – pa je že od maja neaktivna.

Status dobav iz Rusije v Nemčijo: 

Plin Nemčija
Bnetza

Turbina na poti iz Kanade

Kot smo že večkrat pisali, nemški politični vrh zadnji mesec glasno opozarja, da bi lahko Rusi ustavili dobave po Severnem toku 1, ki je njihov pomembni vir plina. Tako so junija že zmanjšali poslane količine na 40 odstotkov dotedanjih količin. Kot razlog so Rusi navedli problem s plinsko turbino, ki naj bi zaradi protiruskih sankcij obstala v Kanadi, kjer je bila na popravilu. Nemci so menili, da gre le za izgovor.

Ker so močno odvisno od ruskega plina, so Nemci v zadnjih tednih celo javno pozivali Kanado, naj turbino pošlje v Nemčijo in da jo bodo od tam poslali Gazpromu. Nemška politika je sporočala, da želi s tem Gazpromu vzeti prav vsak možen izgovor, zaradi katerega plina (po koncu vzdrževalnih del) ne bi mogel več pošiljati. Danes je Kanada sporočila, da turbino pošilja v Nemčijo, a Reuters je zjutraj poročal, da bo do Rusije potrebovala pet do sedem dni. Vzdrževalna dela pa se, kot napisano, končajo v četrtek, 21. julija.

Avstrijsko energetsko podjetje OMV je medtem sporočilo, da pričakuje, da se bodo po opravljenih vzdrževalnih delih pošiljke plina prek Severnega toka 1 nadaljevale po načrtih, navaja Reuters. OMV je za nas pomemben, ker upravlja skladišče v Baumgartnu, do katerega teče ena veja plinovoda iz Rusije prek Ukrajine. V tem skladišču imajo naši trgovci in podjetja najete kapacitete, saj v Sloveniji nimamo svojih skladišč.

V Sloveniji brez posebnosti

V podjetju Plinovodi, ki v Sloveniji skrbi za omrežje plinovodov, kot je razvidno iz odgovorov na novinarska vprašanja N1, posebnosti ne pričakujejo. “Prenos plina prek plinovoda Severni tok je zaradi napovedanih vzdrževalnih del prekinjen od 11. julija dalje. Vsi evropski prenosni sistemi plina obratujejo stabilno in brez posebnosti, skladišča se še naprej polnijo. Prenos plina na mejnih povezovalnih točkah slovenskega prenosnega sistema s sosednjimi sistemi poteka brez motenj in brez posebnosti,” so sporočili.

V družbi Plinovodi prav tako niso prejeli nobenih obvestil, ki bi obveščala o morebitnih posebnostih, vezanih na zagotavljanje zanesljivosti dobav.

“Še vedno velja, da so redukcije dobav zemeljskega plina iz Ruske federacije prisotne, v času vzdrževalnih del na plinovodu Severni tok 1 so se sicer nekoliko povečale že v prejšnjem tednu,” pa so nam sporočili iz Geoplina. Dodali so: “Do dodatnih redukcij ne prihaja in trenutno nimamo uradnih informacij, da bi se redukcije lahko povečale.” Prav tako so ponovno poudarili, da svojim odjemalcem zagotavljajo nemoteno dobavo zemeljskega plina in posledično omogočajo njihovo neprekinjeno obratovanje.

Geoplin je naš največji plinski trgovec, ki največ plina dobi iz Rusije, in sicer prek skladišča v Baumgartnu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje