V Mostarju zaradi oslovskega kašlja umrl dojenček

Svet 27. Okt 202313:17 0 komentarjev
mati in dojenček se držita za roke
simbolična fotografija (Foto: PROFIMEDIA)

V Mostarju je pred dnevi umrl dvoinpolmesečni dojenček, ki je zbolel za oslovskim kašljem, poročajo mediji v Bosni in Hercegovini. V Federaciji BiH beležijo občasne primere oslovskega kašlja. Zavod za javno zdravstvo te entitete BiH opozarja na nizko precepljenost. Epidemija oslovskega kašlja že pesti jug Hrvaške.

Dvoinpolmesečni dojenček, ki je zbolel za oslovskim kašljem, je umrl 11. oktobra v bolnišnici v Mostarju, so za javno radiotelevizijo BiH HBRT ta teden pojasnili v zavodu za javno zdravstvo hercegovsko-neretvanske županije. Poudarili so, da dojenček ni bil cepljen in da je imel tudi druge zdravstvene težave.

V zavodu za javno zdravstvo FBiH so pozvali k cepljenju, da bi preprečili širjenje te bolezni. Direktor zavoda Siniša Skočibušić je po poročanju mostarskega portala Bljesak.info izpostavil, da je cepljenih le 68 odstotkov prebivalstva, za kolektivno imunost pa je potrebna več kot 90-odstotna precepljenost.

Epidemija oslovskega kašlja je sicer že septembra zajela Dalmacijo, nekaj primerov okužb pa so ta teden potrdili tudi v Zagrebu. Najbolj problematično je stanje v Splitu, kjer je bilo minuli teden več kot 70 obolelih, ta teden pa so potrdili že 125 okužb.

Na Hrvaškem je na ravni države proti oslovskemu kašlju cepljenih okoli 95 odstotkov prebivalstva, najslabša pa je precepljenost v dubrovniško-neretvanski županiji.

Oslovski kašelj je bolezen dihal. Povzroča jo bakterija Bordetella pertussis, ki se nahaja v ustih, nosu in žrelu. Otroci, ki zbolijo za oslovskim kašljem, imajo lahko epizode kašlja, ki trajajo štiri do osem tednov. Prenaša se s človeka na človeka s kužnimi kapljicami, navajajo na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Oslovski kašelj je še vedno pomemben vzrok smrti pri dojenčkih, mlajših od šest mesecev.

V Sloveniji sicer v zadnjih tednih še niso zaznali izbruhov oslovskega kašlja ali prenosov iz Hrvaške. Tudi v Sloveniji je precepljenost upadla pod 90 odstotkov, v nekaterih regijah je le malo nad 80 odstotki. Ker oslovski kašelj najbolj ogroža novorojenčke, NIJZ cepljenje posebej priporoča nosečnicam, ob vsaki nosečnosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!