Francoz pred Eifflovim stolpom z nožem ubil 24-letnega Nemca

Svet 03. Dec 202306:17 > 16:45 0 komentarjev
Napad v Parizu
Foto: PROFIMEDIA

V soboto zvečer je 26-letni Francoz z nožem in kladivom napadel več oseb. Zaradi poškodb je umrl 24-letni nemški turist, še dva človeka sta bila ranjena. Napadalec je bil v preteklosti že v zaporu.

Kot je povedal francoski notranji minister Gerald Darmanin, se je napad zgodil blizu Eifflovega stolpa v soboto malo pred 21. uro. Napadalec je z nožem do smrti zabodel 24-letnega Nemca, ki je bil na ulici s soprogo. Moški je nato napadel še dva človeka in enega od njiju s kladivom udaril v oko, je povedal minister.

V napadih sta bila ranjena francoski državljan, star okoli 60 let, ter tujec, o katerem niso izdali podrobnosti. Nihče od njiju ni v smrtni nevarnosti.

Pariško državno tožilstvo je začelo preiskavo umora in poskusa umora v povezavi s terorističnim dejanjem in kriminalno teroristično zaroto, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Napadalec ob napadu vzklikal “Alah je velik”

Napadalec, francoski državljan iranskega rodu, oblastem znan po radikalnem islamizmu in duševnih težavah, je po navedbah virov v policiji ob napadu vzklikal “Alah je velik”.

Policistom, ki so ga ustavili, naj bi dejal, da ne more več gledati, kako umirajo muslimani v Afganistanu in na palestinskih ozemljih, pa tudi, da je jezen zaradi dogajanja v Gazi, za katero je sokriva tudi Francija, je na novinarski konferenci povedal minister Darmanin.

Napad v Parizu
Foto: PROFIMEDIA

Policijski in varnostni viri so za AFP potrdili, da je moški ob sobotnem napadu na družbenih omrežjih objavil videoposnetek, v katerem je prevzel odgovornost za svoje dejanje. V njem omenja aktualne dogodke, vlado in umore nedolžnih muslimanov.

Napadalca so že leta 2016 aretirali zaradi načrtovanja napada v poslovnem okrožju La Defense zahodno od Pariza. Obsojen je bil na pet let zapora, po štirih letih prestane kazni pa so ga izpustili.

Macron sklical varnostni sestanek

Francoski predsednik Emmanuel Macron je po napadu pozval predsednico vlade Elisabeth Borne, naj skliče sestanek glede varnosti z notranjim ministrom Darmaninom, ministrom za pravosodje Ericom Dupond-Morettijem in za zdravje Aurelienom Rousseaujem.

Dopoldne se je Macron že sešel s predsednico vlade, notranjim ministrom in generalnim direktorjem notranje varnosti Nicolasom Lernerjem, so po poročanju francoskih medijev povedali viri v Elizejski palači.

Protiteroristično tožilstvo pa je za drevi napovedalo novinarsko konferenco v zvezi z napadom.

Francijo je v zadnjem desetletju pretreslo več terorističnih napadov, najhujši se je zgodil novembra 2015, ko je umrlo 130 ljudi. Odgovornost za napad je prevzela skrajna skupina Islamska država.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!