V Nemčiji zaradi redukcij dobave plina napovedujejo nov paket ukrepov

Gospodarstvo 21. Jul 202217:02 > 17:03 3 komentarji
Robert Habeck
PROFIMEDIA

Nemški minister za gospodarstvo Robert Habeck je danes v luči redukcij dobave ruskega plina napovedal nov paket ukrepov za zagotovitev energetske varnosti v državi. Ob tem je ocenil, da Rusija postaja vse bolj nezanesljiv partner.

Med novimi ukrepi nemške vlade zaradi zmanjšanih dobav plina bodo bolj stroge zahteve pri popolnjevanju skladišč in aktivacija termoelektrarn, ki so v pripravljenosti. Najnovejši energetski paket po besedah ministra za gospodarstvo Roberta Habecka vključuje tudi ukrepe za varčevanje s plinom v javnih stavbah.

Habeck je danes v izjavi novinarjem opozoril še, da “Rusija postaja vse večji faktor negotovosti za energetski sistem”. “Dejstvo je, da Rusija izkorišča veliko moč, ki smo ji jo dali, za izsiljevanje Evrope in Nemčije,” je bil oster. Po plinovodu Severni tok, ki povezuje Rusijo in Nemčijo, je sicer danes plin znova stekel.

Ruski energetski velikan Gazprom je nemškemu operaterju plinovoda, družbi Gascade, sporočil, da bo danes preko plinovoda dobavil 530 gigavatnih ur plina. Gre za zgolj 30-odstotno zmogljivost plinovoda, je sporočil predsednik nemške zvene agencije, ki bdi na energetskim sektorjem, Klaus Müller. Po navedbah družbe Nord Stream, ki je v večinski lasti Gazproma, pa dobava plina preko plinovoda dosega okoli 40-odstotno zmogljivost, kar je enako kot pred začetkom popravil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje