Pilot za N1: Razmere terjajo od vseh posadk stoodstotno zbranost

Slovenija 21. Jul 202214:55 > 15:55 2 komentarja

V današnji akciji gašenja požara na Krasu sodelujeta tudi dva helikopterja slovenske policije. Ekipa N1, ki je tudi danes na prizorišču, se je pogovarjala z enim od pilotom. Opozoril je, da so trenutne razmere za letenje zaradi dima in številnih zrakoplovov v zraku izjemno zahtevne.

Pilot policijskega helikopterja Igor Podjed, ki sodeluje v današnjem gašenju požara na Krasu, je v pogovoru za N1 povedal, da so trenutno razmere za letenje, ko je v zraku toliko dima, izjemno težke. “Vidljivost je zelo slaba, v zraku je zelo veliko prometa,” je povedal. “Tudi za posadko je to zelo zahtevno.”

V akciji sicer sodeluje še en policijski helikopter, ta je opremljen s termovizijsko kamero. Kot je pojasnil Podjed, je v tem helikopterju vodja intervencije, ki poskuša iz zraka čim bolj natančno ocenjevati, kje so nova žarišča, in od tam usmerjati tako zračne kot zemeljske sile.

Na vprašanje, kdo koordinira zrakoplove, ki jih je trenutno v zraku kar nekaj, je Podjed odgovoril, da celotno intervencijo sicer koordinira vodja, za medsebojno koordinacijo pa morajo skrbeti posadke same. “To zahteva od vseh članov posadk stoodstotno koncentracijo,” je poudaril sogovornik. “To je edini recept za uspešno delo.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje