V raketnem napadu v ukrajinski regiji Odesa več kot 20 mrtvih

Svet 01. Jul 202211:16 > 19:05 3 komentarji
Odesa
Ukrajinska nujna služba/REUTERS

V zračnem napadu na regijo Odesa je umrlo najmanj 21 ljudi, več deset jih je ranjenih. Med mrtvimi je tudi en otrok. Rakete so zadele stanovanjski blok in rekreacijski center. Izstrelila naj bi jih letala, ki so priletela iz smeri Črnega morja. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je sporočil, da je Ukrajina prek Romunije v Evropsko unijo začela izvažati elektriko.

Ukrajinske oblasti so sporočile, da je bilo v današnjih zračnih napadih na stanovanjski blok in rekreacijski center v mestu Bilgorod-Dnistrovski v regiji Odesa na jugu države ubitih najmanj 21 ljudi, več deset pa ranjenih. Rakete naj bi izstrelila letala, ki so priletela iz smeri Črnega morja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Devetnadstropni stanovanjski blok je bil delno porušen, pri čemer je umrlo 16 ljudi, 30 pa jih je bilo ranjenih, so sporočile reševalne službe, ki jim je iz ruševin uspelo rešiti sedem ljudi, med njimi tudi tri otroke. V napadu na rekreacijski center so bile medtem ubite tri osebe, vključno z otrokom, ena pa je bila ranjena.

Tiskovni predstavnik vojaške uprave v Odesi Sergej Bratčuk je povedal, da so rakete izstrelila letala, ki so priletela iz Črnega morja. Pri tem pa je ljudi pozval, naj na spletu ne objavljajo informacij o reševalni operaciji.

Do napada je prišlo le dan po tem, ko so se ruske sile zapustile svoje položaje na Kačjem otoku ob obali Odese in nekaj dni po tem, ko so ruske rakete uničile nakupovalno središče v Kremenčuku v osrednji Ukrajini, pri čemer je bilo ubitih najmanj 20 civilistov. V izjavi ruskega obrambnega ministrstva je bil umik iz Kačjega otoka opisan kot gesta dobre volje, ki naj bi pokazala, da se Moskva ne bo vmešavala v prizadevanja ZN za organizacijo izvoza žita iz Ukrajine. Ukrajinski uradniki pa so umik hitro označili za zmago proti ruskim silam.

Odesa Odesa
Ukrajinska nujna služba/REUTERS
Odesa Odesa
Ukrajinska nujna služba/REUTERS

V vojni v Ukrajini doslej po podatkih tožilstva ubitih 343 otrok

V Ukrajini je bilo od začetka ruske invazije konec februarja ubitih 343 otrok, več kot 635 pa je bilo ranjenih, je danes po poročanju ukrajinske tiskovne agencije Ukrinform sporočilo ukrajinsko generalno tožilstvo. V vojni sta bili poškodovani tudi 2102 izobraževalni ustanovi, od tega jih je bilo 215 popolnoma uničenih. Največ ubitih ali ranjenih otrok so zabeležili v regiji Doneck, in sicer 339. V regiji Harkov so našteli 185 žrtev, sledijo Kijev (116), Černigiv (68), Lugansk (61), Mikolajiv (53), Herson (52) in Zaporožje (31).

Od začetka ruske invazije je bilo v Ukrajini skupno ubitih najmanj 4731 civilistov. Resnično število bi lahko bilo še veliko večje, saj ga je zaradi vojne praktično nemogoče izračunati, še opozarja Ukrinform.

Zelenski: Ukrajina začela izvažati elektriko v EU

Ukrajina je preko Romunije začela izvažati elektriko v EU, je v četrtek sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Do tega prihaja v času, ko Rusija zmanjšuje dobavo plina uniji zaradi njene podpore Kijevu, ki se brani pred rusko agresijo, in mora povezava iskati alternativne možnosti za zagotovitev varne oskrbe z energijo.

Storjen je bil “pomemben korak v našem približevanju Evropski uniji”, je dejal predsednik Ukrajine, katere kandidaturo za članstvo v EU je minuli teden podprlo sedemindvajset članic unije. Ukrajina je po besedah Zelenskega začela pospešeno izvažati električno energijo na ozemlje EU preko Romunije. “To je šele prva faza. Pripravljamo se na povečanje ponudbe,” je povedal ukrajinski predsednik. Prepričan je, da je pomemben del ruskega plina, ki ga porabijo Evropejci, mogoče nadomestiti. Kot je dejal, ne gre samo za vprašanje prihodkov od izvoza za Ukrajino, ampak “za vprašanje varnosti vse Evrope”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Več evropskih držav, med njimi Italija in Nemčija, je močno odvisnih od ruskega plina, a so bile zaradi zmanjšanja dobav iz Rusije prisiljene poiskati alternativne možnosti. Ukrajinsko elektroenergetsko omrežje je bilo sredi marca priključeno na evropsko omrežje, kar je kljub vojni v državi pripomoglo k pretoku oskrbe z elektriko. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v četrtek na Twitterju zapisala, da bo ukrajinski izvoz “zagotovil dodaten vir električne energije za EU. Ukrajini pa prepotrebne prihodke”. “Torej imamo oboji koristi,” je dodala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje