Prvi odziv iz Ukrajine: To je konec ‘ruskega sveta’

Svet 23. Jun 202220:31 > 22:16 10 komentarjev
Evropska unija, Ukrajina
Dado Ruvic/REUTERS

Voditelji držav članic Evropske komisije so se odločili, da prižgejo zeleno luč statusu kandidatke za Ukrajino in Moldavijo. "Današnji dan predstavlja ključen korak na vaši poti v Evropsko unijo," je sporočil predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Voditelji članic Evropske unije so danes na vrhu v Bruslju Ukrajini in Moldaviji podelili status kandidatk za članstvo v EU, je na Twitterju zapisal predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Dodal je, da gre za zgodovinski trenutek.

“Dogovor. Vrh EU je Ukrajini in Moldaviji pravkar podelil status kandidatk za članstvo v EU. To je zgodovinski trenutek,” je na Twitterju zapisal Michel.

Dodal je, da današnji dan predstavlja ključen korak na poti teh dveh držav v EU. Ob tem je čestital ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu in moldavski predsednici Maii Sandu.

Voditelji so obenem priznali evropsko perspektivo Gruzije. Status kandidatke za članstvo pa so ji pripravljeni podeliti, ko bo naslovila manjkajoče prednostne naloge, je še sporočil Michel.

“To je konec ‘ruskega sveta’ v Ukrajini in konec obdobja ruskega lobija v Evropi. Ukrajina je uradno postala kandidatka za članstvo v Evropski uniji, Evropa je enotna kot še nikoli,” je na Twitterju zapisal svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak. “Pred nami je težka pot, a dokazali smo bistveno: smo del civiliziranega sveta in ločili smo poti z deželo zombijev,” je dodal.

Zelenski pa je na Twitterju zapisal, da iskreno pozdravlja odločitev voditeljev držav Evropske unije. “To je edinstven in zgodovinski trenutek v odnosih med Ukrajino ter Evropsko unijo,” je dodal. Michelu, predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen in voditeljem držav se je zahvalil za podporo. “Prihodnost Ukrajine je v Evropski uniji,” je še zapisal.

“Zgodovinski dan za Moldavijo,” pa je zapisala predsednica Sandu. Podelitev statusa vidi kot nedvoumen in močen signal podpore državljanom ter evropski perspektivi Moldavije. Izrazila je še hvaležnost in zavezo, da napredujejo z reformami.

“V naslednjih mesecih smo pripravljeni trdo delati, da bi dosegli status kandidatke,” je v odziv na Twitterju sporočila gruzijska predsednica Salome Zurabišvili.

Čestitke obema novopečenima kandidatkama za članstvo v EU se medtem vrstijo tudi s strani številnih evropskih voditeljev

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje