Zelenski za novega obrambnega ministra predlagal Rustema Umerova

Svet 03. Sep 202310:48 > 22:08 37 komentarjev
Rustem Umerov
PROFIMEDIA

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je za novega obrambnega ministra predlagal Rustema Umerova, ki naj bi na položaju zamenjal Oleksija Reznikova.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je za novega obrambnega ministra predlagal Rustema Umerova, ki naj bi na položaju zamenjal Oleksija Reznikova.

Zelenski je Reznikova s položaja razrešil danes, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Ministrstvo za obrambo po mnenju Zelenskega med drugim potrebuje nove pristope.

Reznikov, ki je bil na čelo obrambnega ministrstva imenovan tri mesece pred začetkom ruske vojaške agresije na Ukrajino, vodi pogovore Kijeva o nadaljnji vojaški pomoči zaveznikov ukrajinski vojski.

“Pričakujem, da bo parlament podprl kandidata,” je v večernem nagovoru dejal Zelenski, ki je dodal, da je bil razrešeni minister Reznikov na položaju 550 dni vojne. Zelenski je izrazil prepričanje, da ministrstvo za obrambo potrebuje drugačen pristop in drugačne oblike sodelovanja z vojsko in širšo družbo kot celoto, je poročala AFP.

ukrajinski vojaki
REUTERS

Ukrajina: Na jugu smo prebili prvo rusko obrambno linijo, smo v fazi uničevanja

Ukrajinska vojska je naredila pomemben preboj v ruskih obrambnih linijah na jugu Ukrajine, je za britanski časnik The Guardian povedal general Oleksandr Tarnavskij, ki je zadolžen za ukrajinsko protiofenzivo na jugu. Ukrajinske sile so prebile prvo in najmočnejšo obrambno črto, je dejal general, ki pričakuje hitrejši napredek na območju Zaporožja.

Do njegovih izjav prihaja le nekaj dni po tistem, ko je Kijev poročal o ponovnem zavzetju vasi Robotine na strateško pomembnem ozemlju v bližini polotoka Krim. Intervju z generalom je objavljen v času, ko se Zelenski otepa kritik zaradi počasnega napredovanja ukrajinske protiofenzive za ponovno zavzetje ozemlja izpod ruskega nadzora.

“Zdaj smo v procesu uničevanja sovražnikovih enot, ki zagotavljajo kritje za umik ruskih čet za njihovo drugo obrambno linijo,” je povedal Tarnavskij, čigar čete so lani osvobodile mesto Herson na jugu Ukrajine.

PROFIMEDIA

Po besedah generala so moskovske sile “samo mirovale in čakale na ukrajinsko vojsko”, zdaj pa so se prerazporedile na območje.

Sovražnik po njegovih besedah črpa svoje rezerve, ne le v Ukrajini, ampak tudi v Rusiji. “Prej ali slej bo Rusom zmanjkalo najboljših vojakov. To nam bo omogočilo, da jih večkrat in hitreje napademo,” je dejal Tarnavskij. “Vse je še pred nami,” je pripomnil.

Ob tem je priznal, da je Ukrajina, ko je junija sprožila protiofenzivo, “porabila več časa kot je pričakovala” zaradi miniranega ozemlja, ki ga je bilo treba očistiti. Poleg tega je napredovanje oteževala evakuacija ranjencev.

Toda zdaj, ko so to linijo prebili, lahko Ukrajinci znova uporabljajo tanke in druga oklepna vozila. Kot znak, da Moskva čuti pritisk, je na območje premestila vojake s frontnih linij iz Hersona na zahodu in Limana na severovzhodu, pa tudi iz notranjosti Rusije, je dejal. “Sovražnik vleče rezerve ne le iz Ukrajine, ampak tudi iz Rusije. Toda prej ali slej bo Rusom zmanjkalo vseh najboljših vojakov. To nam bo dalo zagon, da bomo napadali bolj in hitreje,” je dejal Tarnavski. “Vse je pred nami.”

Več zračnih napadov z droni

Ruske sile so medtem ponoči v Odesi izvedle več napadov z brezpilotnimi letalniki šahed iranske izdelave in da jih je ukrajinska protizračna obramba uničila 22 od skupno 25, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dodali so, da je bila zadeta pristaniška infrastruktura, zaradi česar je izbruhnil požar, ki pa so ga gasilci hitro pogasili.

Potem ko je julija propadel mednarodni dogovor o izvozu ukrajinskega žita preko Črnega morja je Rusija okrepila napade na južni ukrajinski regiji Odesa in Mikolajiv, kjer se nahajajo pristanišča in infrastruktura, ki so ključnega pomena za prevoz žita.

Prejšnji mesec je preko začasnega koridorja prva civilna tovorna ladja iz Ukrajine preko Črnega morja kljub ruski blokadi prispela v Istanbul.

Zeklenski pa je v soboto sporočil, da sta začasni črnomorski koridor za žito prepluli še dve ladji.

V Ukrajini zaradi suma goljufije priprli vplivnega tajkuna

V Ukrajini so v soboto pridržali vplivnega tajkuna Igorja Kolomojskega. Sodišče v Kijevu je zanj odredilo dvomesečni pripor, potem ko ga je ukrajinska varnostna služba obtožila goljufije in pranja denarja.

Ukrajinska varnostna služba (SBU) je v soboto zjutraj objavila ugotovitve preiskave, v kateri je Kolomojski, sicer lastnik skupine finančnih in industrijskih podjetij, obtožen kriminalnih dejavnosti, vključno z goljufijo in legalizacijo nezakonito pridobljenega premoženja.

Sodišče je zatem zaradi goljufije in pranja denarja za 60-letnega tajkuna odredilo dvomesečni preiskovalni zapor. Hkrati so mu določili varščino v višini skoraj 510 milijonov grivn (okoli 12,7 milijona evrov), s čimer bi lahko milijarder do začetka sojenja počakal na prostosti. Plačilo varščine je zavrnil, njegov odvetnik pa je sporočil, da se bo pritožil.

Kolomojski, ki je bil zadnja tri leta tarča ameriških sankcij, naj bi med letoma 2013 in 2020 legaliziral pol milijarde ukrajinskih grivn, tako da jih je prenesel v tujino prek bank pod svojim nadzorom. Preiskava pod vodstvom državnega tožilstva se nadaljuje, so po poročanju dpa sporočili v Kijevu.

Igor Kolomojskij
PROFIMEDIA

Kolomojski je že v preteklosti zavrnil vse očitke na svoj račun. Poslovnež velja za enega od oligarhov, ki so se po razpadu Sovjetske zveze leta 1991 dokopali do ogromnega bogastva in s tem pridobili izjemen politični in gospodarski vpliv. Do ukrepanja proti Kolomojskemu, enemu najvidnejših poslovnežev in tudi najbogatejših Ukrajincev, ki je podprl Zelenskega na volitvah leta 2019, prihaja v času, ko želi Kijev Zahodu dokazati, da se tudi v času vojne bori proti korupciji.

Ruska vojska od začetka leta rekrutirala 280.000 ljudi

Ruska vojska je od začetka leta zaposlila približno 280.000 ljudi, je danes dejal podpredsednik ruskega sveta za nacionalno varnost Dmitrij Medvedjev. Ruska vojska je v izogib nepriljubljeni mobilizaciji spomladi sprožila aktivno kampanjo, da bi v svoje vrste privabila več ljudi.

Rusija ni napovedala nove mobilizacije, ki velja za nepriljubljen ukrep, in se je raje odločila za obsežno kampanjo, med drugim tudi s finančnimi spodbudami, da bi več Rusov privabila v vojsko, medtem ko se njena agresija proti Ukrajini pomika v 19. mesec.

“Po podatkih ministrstva za obrambo se je od 1. januarja 280.000 ljudi pridružilo ruski vojski na podlagi pogodb,” je dejal Medvedjev po poročanju ruske tiskovne agencije Tass.

Del jih je bil v rezervah, del pa prostovoljcev in drugih kategorij, je še dejal nekdanji ruski predsednik med obiskom otoka Sahalin na ruskem Daljnem vzhodu.

Medvedjev je v začetku avgusta sporočil, da je vojska od začetka leta zaposlila okoli 230.000 ljudi. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP teh številk ni bilo mogoče neodvisno preveriti.

Dmitrij Medvedjev
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje