Ruska vojska spet napreduje: osvojili še dve vasi na vzhodu Ukrajine

Svet 08. Maj 202410:40 > 15:38 5 komentarjev
Ukrajinska vojska v bližini Kupjanska
Ukrajinska vojska v bližini Kupjanska (Foto: Diego Herrera Carcedo/Anadolu/PROFIMEDIA)

V roke ruske vojske sta padli še dve vasi na vzhodu Ukrajine. Rusija je v zadnjih mesecih na tem delu fronte dosegla več uspehov, v Kijevu pa so ob tem zaskrbljen, da se na severovzhodu države pripravlja nova ofenziva. Ponoči so ruske rakete in droni znova poškodovali elektrarne in ukrajinsko energetsko infrastrukturo, poškodbe pa je utrpelo tudi nekaj ljudi.

Ruske sile so znova zasedle dve ukrajinski vasi v regijah Harkov in Doneck, ki so ju prvič okupirale pred dvema letoma, so danes sporočili v Kremlju. V ruske roke sta padli vas Kislivka, ki je približno 20 kilometrov oddaljena od ukrajinske utrdbe v mestu Kupjansk, in vas Novokalinove, ki se nahaja približno 10 kilometrov severno od Avdijevke. Slednjo je ruska vojska zavzela februarja.

Moskva je v zadnjih mesecih na fronti že dosegla več uspehov, saj ima po številu vojakov na bojišču in njihovi oborožitvi prednost, medtem ko Kijev še vedno čaka na ključne pošiljke zahodne pomoči. Ukrajino zato skrbi, da Rusija na severovzhodu države pripravlja novo ofenzivo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruske sile so sicer ponoči iz zraka znova napadle ukrajinsko energetsko infrastrukturo, napad pa je poškodoval tudi tri ljudi, od tega dva v bližini Kijeva in enega v osrednji regiji Kirovograd, so po poročanju AFP sporočile lokalne oblasti. “Sovražne sile so uporabile 55 raket in 21 brezpilotnih letal,” so na Telegramu sporočile ukrajinske letalske sile in dodale, da so njihovi sistemi zračne obrambe sestrelili 39 raket in 20 brezpilotnih letal.

Po navedbah ukrajinskega ministrstva za energetiko so bili ruski napadi usmerjeni na objekte energetske infrastrukture v najmanj šestih regijah. Po podatkih največjega ukrajinskega zasebnega energetskega operaterja DTEK so bile ponoči resno poškodovane najmanj tri termoelektrarne. To je bil peti napad na energetske objekte podjetja v zadnjem mesecu in pol, so še sporočili.

Ruski zračni napad Ruski zračni napad
Foto: PROFIMEDIA
Ruski zračni napad Ruski zračni napad
Foto: PROFIMEDIA
Ruski zračni napad Ruski zračni napad
Foto: PROFIMEDIA
Ruski zračni napad Ruski zračni napad
Foto: PROFIMEDIA
napad na kijev napad na kijev
Foto: Gleb Garanich/REUTERS

O škodi na energetski infrastrukturi je pozneje poročal še ukrajinski distributer električne energije Ukrenergo. Po njihovih navedbah so napadi poleg termoelektrarn huje prizadeli tudi hidroelektrarne, zato pričakujejo prekinitve oskrbe z električno energijo za gospodinjske in industrijske porabnike po vsej Ukrajini. Pri reševanju izjemno zahtevnega položaja si pomagajo z nujno oskrbo iz evropskih držav, še poroča AFP.

Velika Britanija bo zaradi vohunjenja izgnala ruskega diplomata

Britanska vlada bo izgnala ruskega obrambnega atašeja, ki je bil v resnici neregistriran vojaški obveščevalec, je sporočil britanski notranji minister James Cleverly. Zaradi vsega skupaj so na pogovor poklicali tudi ruskega veleposlanika v državi, je po navedbah BBC sporočilo britansko zunanje ministrstvo.

Poleg izgona ruskega diplomata je minister napovedal zaprtje več ruskih diplomatskih prostorov in uvedbo novih omejitev glede izdaje diplomatskih vizumov ruskim državljanom. Po Cleverlyjevih besedah gre spričo odločitve v prihodnjih dneh pričakovati obtožbe ruske vlade o rusofobiji, teorije zarote in histerijo, poročajo tuje tiskovne agencije. “Naše sporočilo Rusiji je jasno. Prenehajte to nezakonito vojno, umaknite svoje vojake iz Ukrajine,” je dejal notranji minister.

Rusko obrambno ministrstvo je v zvezi z nočnim napadom naknadno potrdilo, da so začeli izvajati povračilne napade na ukrajinske energetske in vojaške objekte. “Oborožene sile Ruske federacije so zjutraj izvedle skupinski napad na energetske objekte in podjetja ukrajinskega vojaško-industrijskega kompleksa v odgovor na poskus režima v Kijevu, da poškoduje ruske energetske objekte,” so po poročanju AFP sporočili iz ruskega obrambnega ministrstva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje