Avdijivka po umiku ukrajinske vojske padla v ruske roke

Svet 18. Feb 202408:59 > 10:26 10 komentarjev
Avdijivka, ukrajinska vojska
Umik ukrajinskih sil iz Avdijivke (Foto: PROFIMEDIA)

Ukrajinsko mesto Avdijivka je po umiku domačih sil padlo v roke ruske vojske. V ruskih napadih na vzhodu države so bili ubiti vsaj trije ljudje.

Ruske sile so prevzele popoln nadzor nad mestom Avdijivka na vzhodu Ukrajine, je danes po navedbah francoske tiskovne agencije AFP sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je o napredovanju obvestil predsednika Vladimirja Putina, so sporočili z obrambnega ministrstva v Moskvi. Putin je “čestital naši vojski in borcem za tako pomembno zmago”, pa je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Mesto v primežu silovitih spopadov skoraj popolnoma uničeno

Izjave ruskih oblasti sledijo ukrajinskemu umiku iz mesta, pri čemer je novi vrhovni poveljnik ukrajinske vojske Oleksandr Sirski v soboto sporočil, se je za to odločil, da bi preprečil obkolitev in obvaroval življenja svojih vojakov.

Avdijivka, ki leži na frontni črti v neposredni bližini Donecka, je bila v primežu silovitih spopadov že več mesecev in skoraj popolnoma uničena. Padec Avdijivke predstavlja tudi največjo spremembo na več kot 1000 kilometrov dolgi fronti, odkar so ruske sile maja lani zavzele Bahmut.

Eden od namestnikov poveljnika ukrajinskih sil je v soboto poročal še o veliki prednosti ruske vojske v topniški oborožitvi. Ukrajinska vojska se namreč sooča s pomanjkanjem orožja in streliva, kar so v zadnjih dneh izpostavljali tudi v Beli hiši.

Bahmut
Uničenje v Bahmutu (Foto: REUTERS)

Napadi na vzhodu Ukrajine: umrli vsaj trije ljudje

V ruskih napadih z droni in raketami na vzhodu Ukrajine so bili ubiti najmanj trije ljudje, so davi sporočile lokalne oblasti. Doslej so iz ruševin porušene stanovanjske stavbe v mestu Kramatorsk v regiji Doneck, ki jo je ponoči zadela raketa, izkopali dve trupli, je na Telegramu zapisal vojaški guverner regije Doneck Vadim Filaškin.

Dodal je, da se reševalna akcija nadaljuje, saj domnevajo, da je pod ruševinami še več žrtev, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Vodja vojaške uprave sosednje regije Harkov Oleg Sinegubov je sporočil, da je v napadu na dvonadstropno stanovanjsko stavbo v mestu Kupjansk umrla ena oseba, pet je bilo ranjenih.

Po navedbah Filaškina je škoda, ki so jo povzročili ruski napadi, obsežna. Poleg stanovanjskih stavb naj bi bili napadeni tudi industrijski objekti v Kramatorsku in šola v sosednjem mestu Slovjansk. Prostovoljci preiskujejo območje, da bi ugotovili, če je kdo pod ruševinami.

Po navedbah ukrajinskih sil je Rusija minulo noč izvedla napade s šestimi protiletalskimi raketami S-300, ki so bile predelane za napad na kopenske cilje, ter tremi manevrirnimi raketami Ch-22 in raketo zrak-zemlja Ch-59. Ruska vojska naj bi prav tako uporabila 14 vojaških dronov šahed, od katerih je bilo 12 uničenih, preden bi dosegli cilj. Ukrajinske sile naj bi prav tako prestregle raketo zrak-zemlja in sestrelile rusko letalo.

Zelenski dobil zagotovila Bidna in Harris

Tiskovna predstavnica ameriškega sveta za nacionalno varnost Adrienne Watson je na novinarski konferenci v soboto krivdo za neuspeh ukrajinskih sil na bojišču delno pripisala tudi kongresu ZDA, ki še ni potrdil zadnjega, 60 milijard dolarjev vrednega paketa pomoči za Ukrajino.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v soboto kljub temu izrazil optimizem glede ameriške pomoči, potem ko je ob robu varnostne konference v Münchnu prejel zagotovila od podpredsednice Kamale Harris, v telefonskem pogovoru pa tudi od predsednika Joeja Bidna.

“Hvaležen sem za podporo. Verjamem tudi, da bo ameriški kongres sprejel modro odločitev,” je dejal Zelenski. “Govoril sem z Zelenskim in mu sporočil, da sem prepričan, da bomo ta denar dobili,” pa je novinarjem v ameriški zvezni državi Delaware povedal Biden.

Zapletom pri potrjevanju paketa pomoči za Ukrajino v ameriškem kongresu sicer botrujejo zlasti politični spori med demokrati in republikanci. Senatu je pomoč uspelo potrditi, njena usoda v predstavniškem domu pa ni jasna.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje