V šoli desetletniki rajali na pesem, ki opeva pobijanje in vojne zločine

Svet 23. Jun 202210:33 > 11:25 3 komentarji

Na zaključni prireditvi ob koncu šolskega leta so učenci četrtega razreda Osnovne šole Vasa Stajić iz Novega Sada zaplesali na pesem "Ne volim te Alija". Gre za pesem, v kateri pevec Baja Mali Knindža, sicer bosanski Srb, opeva nacionalno sovraštvo do Bošnjakov. Posnetek, na katerem so med drugim otroci v vlakcu, ki ga vodi učiteljica, je bil posredovan v Viber skupino staršev otrok.

Kot poroča Nova.rs, gre za zaključno prireditev vseh četrtih razredov Osnovne šole Vasa Stajića v Novem Sadu, na kateri je bilo okoli sto učencev in štiri učiteljice oziroma učitelji. Desetletni otroci na posnetku, ki je bil posredovan v skupino na aplikaciji Viber, zaplešejo na pesem “Ne volim te Alija” pevca Baje Malega Knindže, učiteljica pa jih nato pozove, naj ji sledijo ter zaplešejo v vlakcu. Otroci razigrano skačejo in se veselijo ob verzih pesmi, ki slavi pošastne vojne zločine.

Pesem opeva na “zmago” v naselju Kozarac na severozahodu BiH, kjer so bili Bošnjaki zažgani na živih kresovih, mesto pa je bilo zravnano s tlemi. V nadaljevanju pesem slavi mesta, kjer so bili storjeni najhujši vojni zločini v BiH, v katerih je bilo pobitih več deset tisoč ljudi, več sto tisoč pa jih je bilo pod pretvezo etničnega čiščenja aretiranih in odvedenih v taborišča.

Ravnateljica: Učitelji pesmi ne poznajo, nimamo pa vpliva na to, kaj otroci poslušajo doma

Sodeč po posnetku, desetletni otroci sicer niso poznali besedila ter se prav tako niso zavedali, o čem govori. Ravnateljica šole Zorica Đurić, ki je za škandal izvedela šele od portala Nova.rs, pa je pojasnila, da je šlo za incident, ki ga niso mogli predvideti, ter da nihče od prisotnih učiteljev še nikoli ni slišal spornih verzov, kaj šele da bi namerno pesem zaigral otrokom.

Zaključne predstave so se udeležili otroci iz štirih razredov, vsak razred pa je imel pravico do treh pesmi. Pesmi so izbrali in predvajali učenci. Večina pesmi je bila povsem primerna njihovi starosti. Žal pa se je ta pesem predvajala brez privolitve odraslih, ravnateljica pa pojasnjuje tudi, da je bilo zelo hrupno in tako učitelji po njenih besedah sploh niso slišali besedila. “Nihče od zaposlenih v OŠ Vasa Stajića ne podpira sovražnega govora do kogarkoli,” je še poudarila Đurić. “Gre za učitelje z desetletnimi izkušnjami v vzgoji in izobraževanju, veliko jih je pred upokojitvijo in nihče od njih še ni slišal za Bajo Malega Knindžo, kaj šele da bi predvajali tovrstne vsebine,” je še dodala in poudarila, da je takoj po incidentu sklicala sestanek celotnega kolektiva, da bi razjasnili okoliščine škandala.

Je pa Đurić še dodala, da sama žal ne more vplivati na to, kaj otroci poslušajo doma ter na to, kaj jim predvajajo starši.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje