V Srbiji bodo 17. decembra potekale parlamentarne in lokalne volitve

Svet 28. Sep 202315:43 0 komentarjev
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić (Foto: PROFIMEDIA)

V Srbiji bodo letos potekale predčasne parlamentarne in lokalne volitve. Vse kaže, da se bodo tamkajšnji državljani na volišča odpravili 17. decembra.

Potem ko je srbski predsednik Aleksandar Vučić v sredo dejal, da bi bile lahko parlamentarne volitve razpisane za 17. december, je premierka Ana Brnabić na današnji seji vlade ministre in državne sekretarje pozvala, naj vse uredbe sprejmejo do sredine oktobra. Ob parlamentarnih volitvah pa bodo, kot kaže, na isti dan potekale tudi lokalne volitve, poroča N1 Beograd.

Spomnimo sicer, da je za Vučićem težko politično leto. Strelska pohoda v beograjski šoli in okolici Mladenovca sta privedla do množičnih protestov, na katerih so med drugim pozivali k njegovemu odstopu. Precej napeto je tudi zaradi razmer na Kosovu. V nedeljskem napadu na policijo na severu Kosova je bil ubit policist, kasneje še trije napadalci. Mednarodna skupnost je napad obsodila kot teroristično dejanje, Vučić pa je zanikal vpletenost Srbije.

Srbski predsednik je sicer že konec maja odstopil s čela Srbske napredne stranke, nasledil ga je obrambni minister Miloš Vučević.

Na zadnjih splošnih volitvah, ki so potekale 3. aprila 2022, je Vučić zbral okoli 60 odstotkov glasov in si s tem zagotovil drugi predsedniški mandat.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!