V Srbiji pozivi k uvedbi bolniškega staleža za nego hišnih ljubljenčkov

Svet 24. Jan 202415:48 0 komentarjev
veterinar
Foto: PROFIMEDIA

Srbska zunajparlamentarna stranka Resnica (Istina) je oblasti v torek pozvala k uvedbi pravice do bolniškega staleža za lastnike hišnih ljubljenčkov oz. za nego bolnih živali, predvsem psov in mačk. Lastniki morajo namreč po zakonu zagotoviti oskrbo za bolne živali, v nasprotnem primeru jim grozi denarna kazen.

Vsak lastnik živali mora pravočasno zagotoviti veterinarsko pomoč in oskrbo za bolno žival. Če tega ne stori, mu grozi do 50.000 srbskih dinarjev (430 evrov) globe.

“Lastniki hišnih ljubljenčkov se tako neredko znajdejo v položaju, ko morajo izbirati med plačilom kazni in ogrožanjem življenja hišnega ljubljenčka ali odpovedjo, če se ne pojavijo na delovnem mestu,” so zapisali na spletni strani stranke.

Dodali so, da je takšna neusklajenost predpisov otežuje življenje državljanom ter je v pravični in pravni državi popolnoma nesprejemljiva. V stranki se poleg liberalizacije bolniškega režima zavzemajo tudi za to, da bi nekatera zdravljenja in terapije hišnih ljubljenčkov krila zdravstvena zavarovalnica.

Stranka Resnica je bila ustanovljena leta 2008, njen sedež pa je v Novem Sadu. Med drugim se zavzema za varovanje okolje, pravice živali, socialno pravičnost, popolno legalizacijo konoplje in popolno legalizacijo spolnega dela.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!