Za koga je nadzor nad Bahmutom strateško pomembnejši?

Svet 07. Mar 202314:57 5 komentarjev
Bahmut
REUTERS/Oleksandr Ratushniak

Vse od poznega poletja se v okolici Bahmuta odvijajo hudi boji. Stalno artilerijsko obstreljevanje je mesto skoraj popolnoma porušilo, v zadnjem mesecu pa ruske sile postopoma zapirajo obroč okoli njega. Ukrajinska stran, kot kaže, o umiku še ne razmišlja, saj je v ponedeljek na bojišče poslala dodatne okrepitve. Boj za mesto je zahteval veliko žrtev na obeh straneh, ocene, kaj bo osvojitev ali obramba mesta s strateškega vidika prinesla Rusiji ali Ukrajini, pa so si različne.

V okolici mesta Bahmut na vzhodu Ukrajine boji potekajo že od poznega poletja. Ruske sile so si po “taktičnem umiku” izpred Kijeva in s severa države kot glavni cilj zastavile prevzem popolnega nadzora nad regijo Doneck. Med pomembnejšimi mesti v pokrajini, ki jih ruska vojska še ni zavzela, so Kramatorsk, Slovjansk, jeseni osvobojeni Liman in močno oblegani Bahmut.

Preberite še: Kdo je šef zloglasnega Wagnerja: “Višje, kot bo letel, nižje bi lahko padel”

Srditi spopadi in veliko število žrtev na obeh straneh kažejo, da je mesto, ki je nekdaj štelo 70.000 prebivalcev, tako za Ukrajino kot Rusijo strateško izjemno pomembno. Ocene o tem, za katero državo je pomembnejše, pa so si zelo različne. Ameriški Inštitut za preučevanje vojne (ISW), ki združuje upokojene vojaške poveljnike, nekdanje diplomate in obrambne strokovnjake, je v svojih dnevnih analizah bojevanja večkrat opozoril, da samo osvojitev Bahmuta ne bo zadostovala za končni ruski uspeh v pokrajini Doneck.

“Ruske sile so v bojih za mesto izgubile veliko vojakov. Njihovi prihodnji napadi bodo zaradi tega verjetno neuspešni, kar pomeni, da izguba Bahmuta za Ukrajino ne prinaša velike strateške skrbi,” so zapisali v zadnji analizi. Podobno sta pred dnevi dejala tudi ameriški obrambni sekretar Lloyd Austin in svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak.

Ta je po poročanju CNN dejal, da je obramba mesta dosegla dva ključna cilja: ukrajinska vojska si je s tem zagotovila nekaj časa za popolnitev vrst, ruska vojska pa je v napadih izgubila veliko vojakov. “Tudi, če bo vodstvo odredilo umik iz mesta, bo obramba Bahmuta velik strateški uspeh,” je dejal Podoljak.

Ruska stran se s takšnimi ocenami pričakovano ne strinja. “Zavzetje Bahmuta je ključnega pomena za nadaljevanje ofenzive v Ukrajini, je dejal ruski obrambni minister Sergej Šojgu. Prepričan je, da bi ruski vojaki z zavzetjem mesta lahko prodrli globoko za obrambne linije ukrajinskih sil. “To mesto je pomembno obrambno središče za ukrajinske enote v Donbasu. Zavzetje Bahmuta nam bo omogočilo nadaljnje ofenzivne operacije globoko v obrambne linije ukrajinskih oboroženih sil,” je Šojgu dejal na srečanju vojaških uradnikov.

Poročil o umiku iz skoraj obkoljenega mesta ni. Predsednik Volodimir Zelenski je v ponedeljek v mesto celo poslal okrepitve, kar kaže, da se bo obramba nadaljevala. Vendar je tako kot Rusija tudi Ukrajina za obrambo namenila veliko število borcev ter pomembnega orožja. Kot so opozorili pri ISW, so ukrajinski vojaki svoje moči in strelivo trošili na rekrutiranih zapornikih iz vrst najemniške vojaške skupine Wagner, ki v očeh poveljnikov niso nič več kot topovska hrana.

Ukrajinski vojaki v bližini Bahmuta
REUTERS/Oleksandr Ratushniak

Če bi ruskim enotam uspelo dokončno obkoliti mesto in zasesti še zadnjih nekaj cestnih povezav proti notranjosti Ukrajine, bi umik pomembnih ukrajinskih enot in vojaške opreme postal skorajda nemogoč. Takšna izguba pa bi nedvomno otežila nadaljnje branjenje doneške pokrajine.

Večmesečna bitka za Bahmut postaja ena izmed najbolj krvavih v letu dni trajajoči vojni. Točnih in rednih podatkov o izgubah obe strani ne objavljata. Ruski obrambni minister Šojgu je v izjavi dejal, da je Ukrajina samo v februarju izgubila več kot 11 tisoč vojakov, medtem ko je ukrajinsko poveljstvo danes sporočilo, da je v zadnjih 24 urah padlo 1.600 Rusov.

Takšne navedbe je sicer treba jemati z rezervo, nedvomno pa kažejo na srditost spopadov, ki se odvijajo po ulicah razrušenega Bahmuta.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje