V veljavi nova evropska uredba: baterije bodo vsebovale manj škodljivih snovi

Gospodarstvo 17. Avg 202315:25 0 komentarjev
Baterije
PROFIMEDIA

V veljavo je stopila nova uredba o baterijah, ki bo zagotovila, da bodo imele baterije v prihodnosti majhen ogljični odtis, so sporočili iz Evropske komisije. Baterije bodo uporabljale minimalno škodljive snovi, potrebovale manj surovin iz držav, ki niso članice EU, ter se bodo v veliki meri zbirale, ponovno uporabljale in reciklirale v Evropi.

Evropska komisija je sporočila, da je v veljavo stopila nova uredba o baterijah. “S tem bomo podprli prehod na krožno gospodarstvo, povečali zanesljivost oskrbe s surovinami in energijo ter okrepili strateško avtonomijo EU,” so ob tem sporočili iz Bruslja.

V skladu s cilji evropskega zelenega dogovora je uredba o baterijah prva zakonodaja, ki upošteva pristop celotnega življenjskega cikla. V enem zakonu so opredeljeni nabava, proizvodnja, uporaba in recikliranje, so zapisali v sporočilu za javnost.

Kot so dodali v Bruslju, so baterije ključne za spodbujanje zelenega prehoda, podpirajo trajnostno mobilnost in prispevajo k podnebni nevtralnosti do leta 2050. Uredba od leta 2025 predvideva postopno uvajanje zahtev glede deklaracij, razredov zmogljivosti in omejuje ogljični odtis električnih vozil, prevoznih sredstev, kot so električna kolesa in skuterji, in industrijskih baterij za polnjenje.

Reciklaža in visoka raven predelave

Uredba o baterijah bo po pojasnilih Bruslja zagotovila, da bodo baterije, dane na trg Evropske unije (EU), vsebovale omejeno količino škodljivih snovi, ki so potrebne za njihovo izdelavo.

Vse zbrane odpadne baterije bo treba v skladu z uredbo reciklirati in doseči visoko raven predelave, zlasti kritičnih surovin, kot so kobalt, litij in nikelj, so še dodali. To bo zagotovilo, da se dragoceni materiali ob koncu njihove življenjske dobe predelajo in vrnejo v gospodarstvo, so prepričani v Bruslju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!