Dan po največjem zračnem napadu na Ukrajino pod ruševinami iščejo preživele

Svet 30. Dec 202309:38 > 17:06 7 komentarjev
Ruske sile v ukrajinskem mestu Odesa
Ruske sile v ukrajinskem mestu Odesa (Foto: PROFIMEDIA)

Na izrednem zasedanju Varnostnega sveta je bila Rusija deležna vrste kritik zaradi včerajšnjega največjega zračnega napada na Ukrajino od začetka vojne, ki je zahteval najmanj 39 življenj. Ruski veleposlanik je za civilne žrtve obtožil Ukrajino.

Rusija je v petkovih zračnih napadih po vsej Ukrajini po ocenah ukrajinskih oblasti uporabila skupno 158 raket in brezpilotnih letal.

V največjem ruskem zračnem napadu od začetka vojne je bilo ubitih najmanj 39 ljudi, 159 je bilo ranjenih, je danes sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Kijev je pred tem poročal o 30 smrtnih žrtvah.

Zelenski je dodal, da si še vedno prizadevajo odpraviti posledice napadov in da pod ruševinami še vedno iščejo morebitne preživele, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki navaja, da so pod ruševinami danes našli nova trupla.

Tarča napadov so bile med drugim regije Harkov, Lvov, Dnipro, Odesa, Zaporožje in prestolnica Kijev, kjer je bilo po navedbah lokalnih oblasti ubitih najmanj 16 ljudi. Zelenski je danes še povedal, da je bilo v napadih prizadetih skoraj 120 mest in vasi po državi.

Kijev, Ukrajna, dron, napad, eksplozija, vojna v Ukraniji
Napad na Kijev (Foto:GLeb Garanich/REUTERS)

“Pomočnik generalnega sekretarja Združenih Narodov (ZN) za Bližnji vzhod, Azijo in Pacifik Mohamed Khiari je obsodil napade in jih označil za grozljive. To so bili na žalost le zadnji v vrsti napadov Ruske federacije na cilje v Ukrajini,” je Khiari povedal Varnostnemu svetu in dodal obsodbe še s strani generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa ter zahtevo po takojšnji ustavitvi napadov na civiliste.

Predstavnik ZDA je dejal, da napadi potrjujejo, da je ruski cilj uničenje Ukrajine, podobno sta napade obsodila predstavnika Velike Britanije in Francije ter večina nestalnih članic Varnostnega sveta. Namestnik kitajskega veleposlanika Geng Shuang je ponovil, da si Kitajska želi miru in v nastopu našel čas za pozdrav novih članic Varnostnega sveta ZN v obdobju 2024-2025, med katerimi je tudi Slovenija.

Visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk pa je v petek opozoril, da so v napadih ruske sile zadele civilno infrastrukturo, vključno s stanovanjskimi stavbami, porodnišnico, šolami, vrtci, parki, postajo podzemne železnice in nakupovalnim središčem, pa tudi energetsko infrastrukturo. V več regijah je bila prekinjena oskrba z električno energijo.

Rusija: “Za civilne žrtve je kriva Ukrajina.”

Ruski veleposlanik pri Združenih narodih Vasilij Nebenzija je vse kritike gladko zavrnil in dejal, da je “režim ukrajinskega predsednika Zelenskega z zahodnimi podporniki” sklical izredno zasedanje Varnostnega sveta, ker se zaveda, da izgublja. Zavrnil je tudi kritike zaradi kršenja mednarodnega humanitarnega prava in zatrdil, da civilnih žrtev ne bi bilo, če Ukrajinci ne bi postavljali sistemov zračne obrambe med civiliste. Nato je dodal še trditev, da je civilne objekte poškodovala ukrajinska zračna obramba.

Rusija ima pravico do veta in Varnostni svet ZN napada na Ukrajino ni obsodil.

Ruska vojska je sicer dan po najsilovitejšem zračnem napadu na Ukrajino nad Moskvo in drugimi deli države ponoči sestrelila 32 ukrajinskih brezpilotnih letalnikov, je davi sporočilo rusko obrambno ministrstvo. V ukrajinskem napadu na središče mesta Belgorod, ki leži blizu ukrajinske meje, je umrlo 14 ljudi, med njimi dva otroka, 108 ljudi je bilo ranjenih, tudi 15 otrok, je popoldne sporočilo rusko ministrstvo za izredne razmere. Belgorodski guverner Vjačeslav Gladkov je pred tem poročal o eni smrtni žrtvi. Dodal, da je bil v napadu poškodovan tudi mestni vodovodni sistem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ministru za zdravje Mihailu Murašku naročil, naj s sodelavci odpotuje v Belgorod. To je po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax novinarjem povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Prebivalce Belgoroda so medtem pozvali, naj se zatečejo v zaklonišča, še poroča dpa.

Zaradi napada je Rusija zahtevala sklic posebnega zasedanja Varnostnega sveta ZN. AFP je nato poročal, da je ruska misija pri ZN na družbenih medijih sporočila, da je VS ZN ugodil zahtevi in da je danes ob 16. uri po lokalnem času sklical sejo.

Ruske sile v ukrajinskem mestu Odesa
Ruske sile v ukrajinskem mestu Odesa (Foto: PROFIMEDIA)

Poljsko zunanje ministrstvo je zaradi preleta ruske rakete preko Poljske v petek zvečer na pogovor poklicalo ruskega odpravnika poslov v Varšavi. Izročili so mu protestno noto, v kateri so izrazili obsodbo kršitve poljskega zračnega prostora in Moskvo pozvali k takojšnjemu prenehanju tovrstnih operacij. Odpravnik poslov Andrej Ordaš je po poročanju ruske tiskovne agencije Ria po sprejemu protestne note izjavil, da mu niso izročili nobenih dokazov, temveč so v noti samo navedli neutemeljene trditve, da je bila raketa ruska, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Varšava je pred tem potrdila, da je ruska raketa v petek zjutraj priletela v poljski zračni prostor, preden ga je po treh minutah zapustila v smeri Ukrajine.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje