Velik uspeh: ena izmed najredkejših mačk na svetu ni več ogrožena

Svet 22. Jun 202405:42 0 komentarjev
iberski ris
Foto: PROFIMEDIA

Ob začetku tisočletja je na svetu živelo le še 62 iberskih risov. Vendar je pristojnim z intenzivnim delom uspelo preprečiti tragično izumrtje vrste.

Ena najredkejših mačk na svetu – iberski ris – ni več uvrščena med ogrožene vrste. Mednarodna zveza za ohranjanje narave (IUCN) je sporočila, da so na rdečem seznamu, kjer so živali razvrščene glede na stopnjo ogroženosti, iberskega risa iz skupine ogroženih živali premestili v skupino ranljivih.

Njihova populacija se je namreč močno povečala: leta 2001 je bilo na svetu le 62 iberskih risov, leta 2022 pa 648. Po ocenah je populacija mladičev in odraslih zdaj presegla 2.000 živali, piše BBC.

Ta vrsta divje mačke prihaja z Iberskega polotoka. Glede na zadnji popis živijo iberski risi v 14 stabilnih skupinah – 13 jih je v Španiji, ena pa je na Portugalskem. Nekoč so bile te divje mačke pogoste na celotnem polotoku, njihovo število pa se je močno zmanjševalo od 60. let prejšnjega stoletja. Izguba habitata, prometne nesreče in lov na divje živali so vrsto pripeljali na rob izumrtja.

iberski ris iberski ris
Foto: PROFIMEDIA
iberski ris iberski ris
Foto: PROFIMEDIA
iberski ris iberski ris
Foto: PROFIMEDIA
iberski ris iberski ris
Foto: PROFIMEDIA
iberski ris iberski ris
Foto: PROFIMEDIA

Za povečanje populacije je bilo ključno tudi prizadevanje za povečanje števila prav tako ogroženega divjega zajca, ki je glavni vir hrane za iberske rise. Prav tako so v naravo iz ujetništva izpustili več sto risov, obnovili pa so tudi grmičevje in gozdove.

Koordinator ukrepov Francisco Javier Salcedo Ortiz je dejal, da gre za največjo obnovo populacije mačje vrste. Da bi zagotovili preživetje iberskih risov in obnovo vrste, pa bo treba narediti še veliko. “Načrtujemo, da bomo v prihodnje ponovno naselili iberskega risa na nova območja v osrednji in severni Španiji,” je povedal po poročanju BBC.

Rdeči seznam ogroženih vrst IUCN, ki obstaja od leta 1964, je postal najobsežnejši vir informacij o stanju ohranjenosti živalskih, glivnih in rastlinskih vrst na svetu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!