Srčni kirurg: Tem štirim živilom in pijačam se vedno izogibam

Navdih 22. Jun 202405:23 0 komentarjev
Kosmiči z jogurtom
Foto: PROFIMEDIA

Če želite ohraniti zdravo srce, je smiselno prisluhniti nasvetu strokovnjaka.

Če želite ohraniti zdravo srce, je priporočljivo poslušati nasvete strokovnjakov. Srčni kirurg Jeremy London je na svojem TikTok profilu @drjeremylondon delil videoposnetek, v katerem je izpostavil štiri živila, ki se jim kot srčni kirurg “absolutno izogiba”.

Hitra hrana

To je dobro znano, vendar je vredno poudariti. Zdravstveni strokovnjaki že dolgo izražajo skrb zaradi hitre hrane in tudi London ni izjema. Hitro hrano opisuje kot skupino živil, ki bi se jim morali izogibati. “Že ime pove vse, kajne,” pravi srčni kirurg.

Poleg velikih količin soli in maščob je slabost hitre hrane tudi nizka hranilna vrednost. Večina hitre hrane namreč vsebuje malo ali nič vitaminov, mineralov in drugih hranilnih snovi.

Sokovi

Sokovi so nekaj, čemur se srčni kirurg raje izogne. Na žalost je vseeno, ali se odločite za nizkokalorično pijačo ali pijačo brez sladkorja. Ko gre za zdravje srca, London pravi, da se je pomembno izogibati tako navadnim kot dietnim brezalkoholnim pijačam. “Tekoča smrt – ne pijte jih,” priporoča sledilcem.

Mlečni izdelki

London opozarja, da je uživanje mlečnih izdelkov za odrasle nepotrebno, saj smo edini primati, ki še naprej uživamo mleko po otroštvu. American Heart Association (AHA) priporoča, da odrasli uživajo le mlečne izdelke z nizko vsebnostjo maščob ali brez maščob, saj ti vsebujejo manj nasičenih maščob kot polnomastno mleko. Nasičene maščobe namreč povišujejo raven škodljivega LDL-C holesterola v krvi, kar je eden od šestih ključnih dejavnikov tveganja za srčno-žilne bolezni.

Alkohol

Zadnja stvar, ki se ji London izogiba, je alkohol. Po njegovih besedah ​​je alkohol strup za vsako celico v telesu. “Že zmerno ali občasno uživanje je pravzaprav škodljivo,” opozarja London. “Če želimo okrepiti svoje zdravje, je najmanj, kar lahko naredimo, da svoje telo nehamo zastrupljati,” zaključi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!