Visoka kazen za TikTok: Italiji bo moral plačati 10 milijonov evrov

Digitalno 15. Mar 202413:16 1 komentar
TIKTOK
TikTok (Foto: PROFIMEDIA)

TikTok bo moral Italiji zaradi nevarnih trendov plačati kazen v višini deset milijonov evrov. Državni regulator je ugotovil, da omrežje ni dosledno pri spremljanju objavljenih vsebin, ki so lahko tudi nevarne. TikTok je že napovedal, da bo kazen izpodbijal.

Italijanski organ za varstvo konkurence in potrošnikov AGCM je družbenemu omrežju TikTok naložil 10 milijonov evrov visoko kazen. Ob preiskavi enega izmed trendov je italijanski regulator presodil, da pri TikToku niso ustrezno spremljali uporabniških vsebin na platformi.

Preiskavo TikToka je italijanski regulator zagnal lani, ko se je po omrežju razširil trend ‘francoske brazgotine’. Gre za trend, pri katerem uporabniki delijo videoposnetke z znamenji na obrazu, ki so posledica namernega ščipanja kože, poroča portal Techcrunch.

“Družba ni uvedla ustreznih mehanizmov za spremljanje vsebin na platformi, zlasti tistih, ki bi lahko ogrozile varnost mladoletnih oseb in drugih ranljivih uporabnikov omrežja. Obenem se ta vsebina na časovnici uporabnikov zaradi algoritmov pojavlja vse pogosteje in še poveča morebitno nevarnost,” je kazen utemeljil italijanski regulator. Posebej je poudaril, da so mladi še posebej nagnjeni k tem, da zaradi pritiska vrstnikov posnemajo (nevarno) vedenje.

Organ je s preiskavo omrežja tudi ugotovil, da platforma ni sprejela ustreznih ukrepov za preprečevanje širjenja nevarnih vsebin, med katerimi je tudi prej omenjeni trend francoske brazgotine. Pri tem TikTok ni upošteval niti svojih smernic glede vsebin na platformi. “Omrežje uporabnike spodbuja k reproduciranju vsebin in interakciji z drugimi uporabniki, da bi mu namenili čim več svojega časa. S tem pa povečuje prihodke od oglasov,” je tudi ugotovil AGCM.

V četrtkovem sporočilu za javnost je AGCM tudi zapisal, da je zaradi “nepoštene poslovne prakse” sankcionirali tri regionalna podjetja z družbe ByteDance, in sicer irsko TikTok Technology Limited, TikTok Information Technologies UK Limited in TikTok Italy Srl.

Kako se na obtožbe odziva TikTok?

Družba TikTok se je na ugotovitve italijanskega regulatorja že pritožila, kazen pa bo poskušala izpodbiti.

“Z odločitvijo se ne strinjamo, saj je lani v Italiji trend francoska brazgotina dnevno imel le okoli 100 iskanj. Prav tako smo že zdavnaj omejili dostopnost tega trenda samo na uporabnike, ki so starejši od 18 let, niti se ne pojavlja v razdelku For you.

TikTok preiskuje tudi Evropska komisija

Februarja je tudi Evropska komisija začela uradni postopek zoper družbo TikTok, v katerem bo preiskovala domnevne kršitve pravil za zaščito mladoletnikov na spletu na podlagi akta o digitalnih storitvah. Med drugim bo ugotavljala, ali so pri TikToku uvedli ustrezne ukrepe za zaščito mladoletnikov in okrepili transparentnost platforme.

Komisija se je za začetek uradnega postopka odločila na podlagi opravljene predhodne preiskave, ki je zajemala analizo poročila o oceni tveganja, ki ga je družba TikTok posredovala septembra 2023.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje