Evropska komisija v preiskavo TikToka zaradi zaščite mladoletnikov na spletu

Digitalno 19. Feb 202415:09 0 komentarjev
TikTok
Profimedia

Evropska komisija je začela uradni postopek zoper družbo TikTok, v katerem bo preiskovala domnevne kršitve pravil za zaščito mladoletnikov na spletu na podlagi akta o digitalnih storitvah. Med drugim bo ugotavljala, ali so pri TikToku uvedli ustrezne ukrepe za zaščito mladoletnikov in okrepili transparentnost platforme.

Komisija se je za začetek uradnega postopka odločila na podlagi opravljene predhodne preiskave, ki je zajemala analizo poročila o oceni tveganja, ki ga je družba TikTok posredovala septembra 2023, in odgovorov družbe na uradne zahteve Bruslja po informacijah, so sporočili iz Evropske komisije.

V preiskavi bo Evropska komisija preverjala izpolnjevanje obveznosti iz akta o digitalnih storitvah, povezanih z ocenjevanjem in zmanjševanjem sistemskih tveganj, v smislu dejanskih ali predvidljivih negativnih učinkov, ki izhajajo iz zasnove sistema TikTok. To vključuje algoritemske sisteme, ki lahko po navedbah Bruslja med drugim spodbujajo vedenjske oblike zasvojenosti.

“Taka ocena je potrebna za preprečevanje morebitnih tveganj za uveljavljanje temeljne pravice do telesnega in duševnega zdravja osebe, spoštovanje otrokovih pravic in njen vpliv na procese radikalizacije,” so poudarili v sporočilu za javnost. Na komisiji obenem ugotavljajo, da ukrepi TikToka ukrepi za zmanjšanje teh tveganj, zlasti orodja za preverjanje starosti, morda niso razumni, sorazmerni in učinkoviti.

Bruselj bo pod drobnogled vzel tudi izpolnjevanje obveznosti, povezanih z vzpostavitvijo ustreznih ukrepov za zagotovitev visoke ravni zasebnosti, varnosti in zaščite mladoletnikov, zlasti v zvezi s privzetimi nastavitvami zasebnosti mladoletnikov v okviru zasnove in delovanja njihovih priporočilnih sistemov. Preverjali bodo tudi ukrepe, ki jih je TikTok sprejel za povečanje preglednosti svoje platforme. Preiskava se bo tako osredotočala na domnevne pomanjkljivosti pri omogočanju dostopa raziskovalcev do javno dostopnih podatkov podjetja TikTok v skladu z aktom o digitalnih storitvah.

Evropska komisija bo ob uradnem začetku postopka nadaljevala z zbiranjem dokazov, med drugim preko zahtev za informacije, razgovorov in inšpekcijskih pregledov, so še zapisali v sporočilu. TikTok, ki je v lasti kitajske družbe ByteDance, je bil aprila lani na podlagi akta o digitalnih storitvah imenovan za zelo veliko spletno platformo. Od konca lanskega avgusta tako zanj in za 18 drugih velikih spletnih platform veljajo strožja pravila, namenjena večji zaščiti uporabnikov. Od pretekle sobote naprej strožja pravila sicer veljajo za vse spletne platforme v EU.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!