Velikodušno darilo Vladimirja Putina vzbudilo pozornost

Svet 20. Feb 202407:10 3 komentarji
Foto: Sputnik/Artem Geodakyan/Pool via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY/File Photo

Ruski predsednik Vladimir Putin je severnokorejskemu kolegu Kim Džong Unu podaril avtomobil. Po pisanju tujih medijev gre za še en znak otoplitve odnosov med državama, a je gesta vzbudila precej pozornosti v ZDA.

Ruski predsednik Vladimir Putin je severnokorejskemu voditelju Kim Džong Unu podaril avtomobil, severnokorejski državni medij povzema ameriški CNN.

Minulo nedeljo je rusko vozilo Putinova delegacija dostavila v Pjongjang, tam ga je prevzela Kimova sestra Kim Jo Džong. Ob tem je izpostavila, da je darilo jasen dokaz posebnih odnosov med Severno Korejo in Rusijo, poroča KCNA.

Ameriške obveščevalce medtem vse bolj skrbijo dolgoročne posledice strateškega partnerstva med omenjenima državama, je za CNN ocenilo več visokih uradnikov.

Severna Koreja je Rusiji v preteklih tednih priskrbela balistične rakete in drugo strelivo, ki naj bi ga ruska vojska uporabila na fronti v Ukrajini.

Ruski predsednik Vladimir Putin načrtuje potovanje v sosednjo Severno Korejo, saj je prejel povabilo iz Pjongjanga, obisk naj bi se zgodil v bližnji prihodnosti, so januarja napovedali v Kremlju. Spomnimo, da se je lani septembra Džong Un srečal s Putinom v ruskem vesoljskem središču Vzhodni kozmodrom. Takrat sta skupni jezik našla v odporu proti ZDA, prav tako je Putin Kim Džong Unu obljubil pomoč Moskve pri razvoju severnokorejskega vesoljskega programa.

Rusija in Severna Koreja sta zgodovinski zaveznici, proti obema pa je Zahod uvedel sankcije – proti Moskvi zaradi konflikta v Ukrajini, proti Pjongjangu zaradi jedrskega programa. Kimov obisk v Rusiji je v mednarodni skupnosti na zahodu sprožil zaskrbljenost, da bi državi lahko sklenili orožarske posle.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje