Kim Džong Un še vedno v Rusiji. Lukašenko in Putin o sodelovanju s Pjongjangom

Svet 15. Sep 202313:38 > 17:38 1 komentar
Kim Džong Un
Kim Džong Un v Rusiji (Foto: Courtesy Governor of Russia's Khabarovsk Krai Mikhail Degtyarev Telegram Channel via REUTERS)

Severnokorejski vodja Kim Džong Un je v Rusiji obiskal tovarno vojaških letal na skrajnem vzhodu države. Moskva je medtem sporočila, da v času obiska Kima v Rusiji ni bil podpisan noben sporazum. Predsednik Belorusije Aleksander Lukašenko je na srečanju z Vladimirjem Putinu predlagal, naj razmisli o tristranskih projektih med Rusijo, Belorusijo in Severno Korejo.

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je danes prispel v mesto Komsomolsk na Amurju na skrajnem vzhodu Rusije, kjer si je ogledal tovarno vojaških letal in druge opreme, poročajo ruske tiskovne agencije.

Po poročanju ruske tiskovne agencije Tass so ga na rdeči preprogi na glavni železniški postaji v mestu pričakali tamkajšnji guverner in drugi predstavniki lokalnih oblasti. Nato si je ogledal tovarno, ki nosi ime po sovjetskem kozmonavtu Juriju Gagarinu, prvem človeku v vesolju. V njej med drugim proizvajajo ruska vojaška letala Su-35 in Su-57, pa tudi civilna letala.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov pa je danes sporočil, da v času obiska Kima v Rusiji ni bil podpisan noben sporazum in da to tudi ni bilo predvideno.

Putin je sicer pred in med obiskom govoril o možnostih za tesnejše sodelovanje s Severno Korejo ter dejal, da kljub mednarodnim sankcijam proti Pjongjangu obstajajo možnosti za vojaške vezi med državama, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kim, ki je s posebnim vlakom v Rusijo prispel v torek, je v sredo v spremstvu ruskega predsednika Vladimirja Putina obiskal novi ruski kozmodrom Vostočni. Po poročanju ruskih tiskovnih agencij je Putin ob obisku Kima obljubil pomoč Moskve pri razvoju severnokorejskega vesoljskega programa. Novinarjem je povedal, da vidi možnosti za vojaško sodelovanje med državama.

Po srečanju s Kimom je Putin napovedal, da bo severnokorejski voditelj obiskal rusko tovarno letal. Šel bo tudi v pristanišče Vladivostok, kjer si bo ogledal razstavo ruskih vojaških ladij, univerzo in Rusko akademijo znanosti, vključno z laboratoriji za raziskovanje morske biologije.

Dmitrij Peskov je v četrtek dejal, da bo Kim v Rusiji ostal še nekaj dni. Za Kima je to sicer prva pot v tujino po štirih letih in drugi obisk v Rusiji, odkar se je aprila 2019 v Vladivostoku sestal s Putinom.

Rusija in Severna Koreja sta zgodovinski zaveznici, proti obema pa je Zahod uvedel sankcije – proti Moskvi zaradi konflikta v Ukrajini, proti Pjongjangu zaradi jedrskega programa. Kimov obisk v Rusiji je v mednarodni skupnosti sprožil zaskrbljenost, da bi državi lahko sklenili orožarske posle.

Sodelovanje s Severno Korejo pa je bilo prav tako tema današnjega srečanja med ruskim predsednikom Putinom in beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom v letovišču Soči. Putin je na sestanku zagovarjal rusko sodelovanje s Severno Korejo in vztrajal, da to nikogar ne ogroža. Lukašenko pa je Putinu predlagal, da Moskva in Minsk vzpostavita tristransko sodelovanje s Pjongjangom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje