Venezuelci glasujejo o aneksiji dela naftno bogate Gvajane, Gvajanci prestrašeni

Svet 03. Dec 202317:03 0 komentarjev
Maduro, venezuela
Profimedia

V Venezueli poteka referendum o priključitvi z nafto bogate pokrajine Essequibo, ki pripada Gvajani in naj bi bila nezakonito odvzeta pred več kot sto leti. V Gvajani je mnoge strah, da bi soseda za aneksijo uporabila vojaško silo. Ozemlje Essequiba zavzema kar dve tretjini Gvajane.

V Venezueli danes poteka referendum o priključitvi z nafto bogate pokrajine Essequibo, ki pripada Gvajani in za katero Caracas trdi, da je bila nezakonito odvzeta pred več kot sto leti. Referendum je po mnenju mnogih del kampanje venezuelskega predsednika Nicolasa Madura, ki se bo prihodnje leto potegoval za ponovno izvolitev.

Glasovanje se je začelo ob 11. uri in bo trajalo do 23. ure po srednjeevropskem času. Izidi bodo predvidoma znani v ponedeljek zjutraj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Referendum zajema pet vprašanj, med drugim predlog za ustanovitev zvezne države Gvajana Essequibo in podelitev venezuelskega državljanstva njenim prebivalcem ter zavračanje pristojnosti Meddržavnega sodišča (ICJ) za razsojanje v sporu.

Ne glede na izid glasovanja se kratkoročno verjetno ne bo veliko spremenilo. O statusu pokrajine Essequibo ne glasujejo njeni prebivalci, referendum pa je nezavezujoč. Madurova vlada je tudi poudarila, da ne išče opravičila za napad ali priključitev ozemlja. Kljub temu je v Gvajani mnoge strah pred morebitno uporabo vojaške sile za aneksijo.

Venezuela zemljevid
Profimedia

Pokrajina Essequibo zajema skoraj 160.000 kvadratnih kilometrov ali dve tretjini ozemlja Gvajane. V njej živi 125.000 prebivalcev oziroma petina celotnega prebivalstva.

Spor o pokrajini traja že od leta 1899, ko je mednarodno arbitražno sodišče območje dodelilo Veliki Britaniji, ki je takrat kot kolonialna oblastnica vladala Gvajani. Venezuela je sodbo vseskozi zavračala in pokrajino obravnavala kot del svojega ozemlja, saj je bila znotraj njenih meja v času španske kolonialne oblasti.

Spor se je nato znova zaostril septembra, ko je Gvajana organizirala dražbo, na kateri so se naftne družbe potegovale za dovoljenja za raziskovanje v morju ob Essequiboju, in oktobra, ko so v pokrajini odkrili nova nahajališča nafte.

Gvajana je ICJ zaprosila, naj prepreči izvedbo referenduma. Sodišče v Haagu pa je v petek pozvalo venezuelsko vlado, naj se vzdrži kakršnih koli ukrepov, ki bi privedli do sprememb na terenu, vendar referenduma ni omenilo.

Ker pokrajina meji tudi na Brazilijo, so brazilske oblasti že okrepile vojaško prisotnost na severu države.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!