Bosna tik pred vojno? “Možnost konflikta je zelo realna”

Svet 02. Nov 202113:57 > 17:46 0 komentarjev
BiH
PROFIMEDIA

Tuji mediji so se dokopali do vsebine poročila o stanju v BiH, ki ga je pripravil visoki predstavnik mednarodne skupnosti Christian Schmidt. Pred zasedanjem Varnostnega sveta ZN ta teden je Schmidt posvaril, da mir in stabilnost BiH od vojne nista bila pod tako velikim vprašajem.

Varnostni svet (VS) ZN bo ta teden razpravljal o razmerah v BiH, pri čemer bo imel na mizi prvo poročilo novega visokega predstavnika mednarodne skupnosti v tej državi Christiana Schmidta. Schmidtovo poročilo še ni bilo objavljeno na spletni strani njegovega urada, so se pa do njegove vsebine dokopali nekateri lokalni mediji, ki jih povzema hrvaška tiskovna agencija Hina. Poročilo so videli tudi v britanskem Guardianu.

Po navedbah v medijih se je Schmidt menda odločil VS ZN posvariti, da se razmere v BiH dramatično zapletajo. Kot je zapisal, dejanja oblasti Republike Srbske s srbskim članom predsedstva BiH Miloradom Dodikom na čelu resno ogrožajo mir in stabilnost. “BiH se spopada z največjo grožnjo svojemu obstanku po vojni,” je ocenil. Po navedbah Guardiana je Schmidt zapisal, da je možnost ponovnega konflikta v državi “zelo realna”.

Če dejanjem oblasti srbske entitete BiH ne bo sledil ustrezen odziv mednarodne skupnosti, bo to po njegovem prepričanju ogrozilo oziroma “razveljavilo” daytonski sporazum, ki je bil leta 1995 temelj za končanje vojne v BiH. “Dodik želi Republiko Srbsko umakniti iz ustavnega reda, ki je bil vzpostavljen po aneksu 4 splošnega okvirnega mirovnega sporazuma,” je v poročilo domnevno zapisal Schmidt in dodal, da ti koraki dejansko pomenijo odcepitev srbske entitete od BiH, čeprav brez formalne razglasitve tega dejstva.

Kriza se zaostruje že dalj časa

Po njegovem mnenju je povsem jasno, da oblasti Republike Srbske “resno kršijo” sporazum in so pripravljene to nadaljevati do stopnje, ko bo škoda “nepopravljiva”. “Ignoriranje ali zmanjševanje pomena takšnega stanja bi lahko imelo nevarne posledice za regijo in tudi širše,” je posvaril. Kot še posebej nevarno po poročanju medijev Schmidt izpostavlja namero Dodika, da ogrozi delovanje oboroženih sil BiH, ki so bile vzpostavljene z zakonom o obrambi leta 2005: “To dejanje bi že samo pri načrtu obrambne reforme vrnilo čas za 15 let nazaj.”

Christian Schmidt
PROFIMEDIA

Najnovejša kriza v BiH se zaostruje že nekaj mesecev, odkar je začel Dodik postopoma uresničevati svoj načrt o de facto neodvisnosti Republike Srbske, in sicer da nekatere osrednje državne institucije, kot so vojska, pravosodni organi in carinska uprava, razglasi za nezakonite in nepristojne. V ponedeljek je potrdil, da namerava sporne zakonske predloge v tej smeri parlamentu Republike Srbske posredovati do sredine tega meseca.

Mandat visokega predstavnika v BiH, katerega naloga je nadzor nad izvajanjem civilnega dela daytonskega sporazuma, med drugim predvideva redno šestmesečno poročanje VS ZN. Tokratno poročilo je že 60. po vrsti, a prvo od Nemca Schmidta, ki je položaj nedavno prevzel od Avstrijca Valentina Inzka.

Rusija grozi z vetom

VS ZN naj bi o BiH predvidoma razpravljal danes, a so zasedanje preložili, predvidoma na sredo popoldan. Za preložitev naj bi bila kriva grožnja z vetom zaveznice Srbije in Republike Srbske ter stalne članice VS ZN Rusije, ki izpodbija zakonitost Schmidtovega imenovanja in ga ne priznava kot visokega predstavnika.

Christian Schmidt
PROFIMEDIA

Pred nekaj meseci je skušala Rusija skupaj s Kitajsko v VS ZN doseči ukinitev urada visokega predstavnika v BiH, češ da ta ni več potreben. A zahodni diplomati v New Yorku vztrajajo, da o usodi visokega predstavnika, ki ga imenuje Svet za uresničevanje miru v BiH (PIC), ne more odločati VS ZN.

Rusija naj bi po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zdaj grozila z vetom na obnovo mandata mirovni misiji Eufor v BiH, ki bo na dnevnem redu VS ZN. Sile Euforja (misija šteje 700 članov) pod vodstvom EU nadzorujejo uresničevanje vojaškega dela daytonskega sporazuma, sedanji mandat pa se jim izteče v petek.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!