Voditelji članic za zdaj brez dogovora, kdo bo na vodilnih položajih EU

Svet 18. Jun 202406:17 3 komentarji
Golob in Michel
Foto: PROFIMEDIA

Voditelji držav članic v ponedeljek niso dosegli dogovora o razdelitvi vodilnih položajev v institucijah EU. Dogovorili naj bi se do konca meseca, ko bo potekal še formalni vrh EU.

Voditelji držav članic na ponedeljkovih neformalnih pogovorih niso dosegli dogovora o razdelitvi vodilnih položajev v institucijah EU po nedavnih evropskih volitvah, je danes sporočil predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Izrazil je prepričanje, da se bodo dogovorili do konca meseca, ko bo potekal še formalni vrh EU. “Opravili smo dobre pogovore, gredo v pravo smer, vendar pa nismo dosegli dogovora,” je povedal Michel po pogovorih z voditelji 27 držav članic.

Dodal je, da niti ni bil namen ponedeljkovega srečanja, da bi dosegli dogovor. Si bodo pa v naslednjih dneh prizadevali, da bi ga dosegli do konca meseca. 27. in 28. junija bo namreč potekalo še formalno zasedanje Evropskega sveta.

“Mislim, da je kolektivna dolžnost 27 voditeljev, da do konca meseca dosežemo dogovor o vodenju institucij in strateški agendi,” je še povedal Michel.

Voditelji držav članic EU so se v ponedeljek v Bruslju sestali na prvih neformalnih pogovorih o vodilnih položajih v institucijah EU po nedavnih evropskih volitvah.

Medtem ko je pred pogovori vladal optimizem, se je na samem srečanju zapletlo, saj naj bi zmagovalka volitev Evropska ljudska stranka (EPP) zahtevala, da bi poleg vodenja Evropske komisije in Evropskega parlamenta polovico petletnega zakonodajnega obdobja vodila še Evropski svet.

Golob in von der Leyen
Foto: PROFIMEDIA

Vodenje te institucije naj bi tokrat pripadlo socialistom (S&D), njihov kandidat je nekdanji portugalski premier Antonio Costa. Glede na predlog EPP bi po dveh letih in pol položaj prevzel nekdo iz te stranke.

V EPP po neuradnih informacijah namreč ne želijo, da bi po polovici zakonodajnega obdobja vodili zgolj eno od štirih osrednjih institucij EU. Običajno sta se namreč na čelu Evropskega parlamenta po polovici petletnega obdobja zamenjala predstavnika EPP in S&D. Predsednica Parlamenta je trenutno članica EPP iz Malte Roberta Metsola, ki se ji obeta, da bo Parlament vodila še dve leti in pol.

Če bi nato vodenje Parlamenta prevzel socialist, bi tako EPP ostala samo na čelu Komisije. Ta položaj naj bi namreč še pet let zasedala nemška političarka Ursula von der Leyen, ki ji je več voditeljev ob prihodu izreklo podporo.

Med štirimi vodilnimi položaji, ki so del povolilne kadrovske sestavljanke, je še visoki zunanjepolitični predstavnik Unije. Ta se nasmiha estonski premierki Kaji Kallas iz vrst liberalcev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje