Kako bodo razdeljeni vodilni položaji v EU? Začenjajo se prvi pogovori

Evropske Volitve 17. Jun 202406:29 2 komentarja
Ursula von der Leyen
Foto: PROFIMEDIA

Kdo bo v prihodnjem vodstvu Evropske unije? Voditelji članic se bodo sestali na prvih neformalnih pogovorih o razdelitvi vodilnih položajev. Komisijo naj bi še naprej vodila Ursula von der Leyen, vodenje Evropskega sveta naj bi prevzel nekdanji portugalski premier iz vrst S&D Antonio Costa, nova visoka zunanjepolitična predstavnica pa naj bi postala estonska liberalna premierka Kaja Kallas.

Voditelji držav članic EU se bodo danes v Bruslju sestali na prvih neformalnih pogovorih o razdelitvi vodilnih položajev v evropskih institucijah, pri čemer se že nakazuje možen dogovor.

Evropski ljudski stranki (EPP) naj bi pripadlo vodenje Evropske komisije, socialistom (S&D) Evropskega sveta, liberalcem (Renew) pa evropske diplomacije.

Na neformalni večerji, ki jo bo gostil predsednik Evropskega sveta Charles Michel, bodo sodelovali zgolj voditelji, med njimi premier Robert Golob. Pred tem se jim bosta sicer pridružili tudi aktualni predsednici Evropske komisije Ursula von der Leyen in Evropskega parlamenta Roberta Metsola.

Voditelji bodo izbirali predsednika Evropske komisije, predsednika Evropskega sveta in visokega predstavnika unije za zunanjo in varnostno politiko. Del povolilne kadrovske sestavljanke je še položaj predsednika Evropskega parlamenta, ki ga volijo evroposlanci.

Položaje si politične družine običajno razdelijo med seboj, pri čemer pa skušajo zagotoviti tudi spolno in geografsko uravnoteženost.

Potem ko so rezultati volitev pokazali precej jasno razmerje moči, se že nakazuje možen dogovor, vendar pa kakšno presenečenje ni povsem izključeno.

Komisijo naj bi še naprej vodila Ursula von der Leyen iz EPP, vodenje Evropskega sveta naj bi prevzel nekdanji portugalski premier iz vrst S&D Antonio Costa, nova visoka zunanjepolitična predstavnica pa naj bi postala estonska liberalna premierka Kaja Kallas.

Vsi za potrditev na Evropskem svetu potrebujejo podporo kvalificirane večine držav članic, pri čemer pa bo uradna potrditev možna šele na zasedanju čez deset dni. Postopek se bo nato nadaljeval v Evropskem parlamentu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje