Voice of Europe odslej v EU ne sme več oddajati

Svet 17. Maj 202415:04 2 komentarja
Voice of Europe
Portal Voice of Europe (Foto: PROFIMEDIA)

Po včerajšnji napovedi je Svet EU uvedel sankcije proti spletnemu portalu Voice of Europe, ki v EU ne bo smel več oddajati. Sankcije so doletele tudi časnika Izvestija in Ruska Gazeta ter tiskovno agencijo Ria Novosti.

Svet EU je uvedel sankcije proti spletnemu portalu Voice of Europe in trem drugim ruskim medijem, so sporočili v Bruslju. Po mnenju držav članic ti mediji širijo propagando ruskih oblasti v podporo agresiji proti Ukrajini, sodelujejo pa tudi pri destabilizaciji sosednjih držav. Odslej na ozemlju EU ne smejo več delovati.

Poleg Voice of Europe je Svet EU sankcioniral časnika Izvestija in Ruska Gazeta ter tiskovno agencijo Ria Novosti. Ti mediji so po navedbah Bruslja pod neposrednim ali posrednim nadzorom ruskih oblasti in imajo ključno vlogo pri širjenju in podpiranju propagande v podporo ruski agresiji v Ukrajini.

Omenjeni mediji tako v EU odslej ne smejo več oddajati. Vendar pa njihovemu osebju v skladu z evropsko listino o temeljnih pravicah s tem ni prepovedano izvajati drugih dejavnosti v EU, denimo opravljati raziskave in intervjuje, so pojasnili v Bruslju.

Sankcije proti portalu Voice of Europe, ki ima sedež v Pragi, je že uvedla Češka, ki je prva razkrila domnevno propagandno vlogo portala. Nekateri evropski politiki, ki so sodelovali z Voice of Europe, naj bi za to tudi prejeli plačilo iz Rusije. EU je sicer zaradi ruske agresije v Ukrajini v preteklosti že uvedla sankcije in prepoved oddajanja za več drugih ruskih medijev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje