Odločen odgovor EU po aferi z vpletanjem Rusov: prepovedali bodo Voice of Europe

Svet 15. Maj 202418:03 6 komentarjev
Voice of Europe
Portal Voice of Europe (Foto: PROFIMEDIA)

Evropska unija bo prepovedala delovanje spletnega portla Voice of Europe, pa tudi ruska časnika Izvestija in Ruska Gazeta ter tiskovno agencijo Ria Novosti. Evropska komisija je medtem prejšnji teden članicam EU predstavila predlog novega svežnja sankcij proti Rusiji.

EU bo prepovedala delovanje spletnega portala Voice of Europe, ki je bil nedavno razkrit kot del ruske operacije vplivanja, so za francosko tiskovno agencijo AFP potrdili neimenovani diplomatski viri. Prepovedi naj bi uvedli tudi za ruska časnika Izvestija in Ruska Gazeta ter tiskovno agencijo Ria Novosti.

Sankcije proti Voice of Europe, ki ima sedež v Pragi, je že uvedla Češka, ki je prva razkrila domnevno propagandno vlogo portala.

Nekateri evropski politiki, ki so sodelovali z Voice of Europe, so za to prejeli plačilo iz Rusije, je zatrdil belgijski premier Alexander De Croo, ki je potrdil, da so njihovi obveščevalci tesno sodelovali s češkimi kolegi pri razkritju proruskih omrežij. V operaciji so sodelovali tudi strokovnjaki s Poljske, ki so v okviru preiskav izvedli več racij.

Napovedane tudi nove sankcije proti Rusiji

Afera je dodobra pretresla Bruselj pred junijskimi evropskimi volitvami, ko voditelji v EU dajejo poseben poudarek boju proti tujem vmešavanju v demokratične procese.

Evropska unija je spričo ruske agresije v Ukrajini sicer že uvedla sankcije in prepoved oddajanja za več ruskih medijev. Te ukrepe bodo zdaj predvidoma razširili še na medija v državni lasti Ria Novosti in Ruska Gazeta ter zasebni časnik Izvestija.

Vzporedno s temi ukrepi, je Evropska komisija prejšnji teden članicam predstavila predlog novega svežnja sankcij proti Rusiji. Ta po poročanju tujih medijev vključuje tudi omejitve glede nadaljnjega izvoza ruskega utekočinjenega zemeljskega plina (LNG) iz EU v tretje države.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje