Sanna Marin izgubila volitve, na Finskem slavi desnica

Svet 02. Apr 202312:09 > 23:13 9 komentarjev
REUTERS

Na parlamentarnih volitvah na Finskem je po do zdaj preštetih 96 odstotkih glasov slavila desnosredinska Stranka nacionalne koalicije. Premierski stolček se tako obeta njenemu predsedniku Petteriju Orpu, ki je že razglasil zmago. Dosedanja premierka Sanna Marin je priznala poraz, njena SDP se je uvrstila šele na tretje mesto. Skrbi pa vzpon nacionalistične desnice.

Vladajoči Socialdemokrati so na parlamentarnih volitvah na Finskem izgubili položaj najmočnejše parlamentarne stranke, novo vlado pa bo sestavljal nekdanji finančni minister Petteri Orpo.

“To je bila velika zmaga,” je svojim privržencem v Helsinkih dejal Orpo, 53-letni vodja stranke NCP in napovedal, da se bodo na podlagi volilnega rezultata začeli pogajati o vladi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kmalu zatem je premierka Sanna Marin že priznala poraz. Obema strankama je čestitala za rezultat, NCP pa za zmago.”Demokracija je povedala svoje,” je še dejala svojim podpornikom.

Petteri Orpo
Verjetni novi premier Petteri Orpo (Profimedia)

Največja stranka v parlamentu tradicionalno dobi prvo priložnost za sestavo vlade in od devetdesetih let prejšnjega stoletja je ta stranka vedno zahtevala položaj predsednika vlade.

Vodja skrajno desne stranke Finci Riikka Purra se je svojim podpornikom zahvalila za “najboljši volilni rezultat stranke doslej”.

Po 96 odstotkih preštetih glasov je NCP dobila 48 od skupno 200 sedežev v parlamentu, skrajno desni Finci 46, socialdemokrati pa 43. Volilna udeležba je bila 71,9-odstotna, kar je približno toliko kot na zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2019.

Sanna Marin, ki po odstopu svojega predhodnika vodi vlado in levosredinsko SDP od decembra 2019, je bila ob nastopu s 34 leti najmlajša premierka na svetu. Doma in v tujini je priljubljena, njeno vladanje pa sta zaznamovali pandemija covida-19 in vojna v Ukrajini, zaradi katere je vlada zaprosila za članstvo v Natu. To se po ratifikaciji vstopa v vseh članicah zavezništva državi obeta v kratkem.

Volilno pravico ima približno 4,5 milijona Fincev. Predčasno je glasovalo rekordnih 40 odstotkov oziroma 1,7 milijona volivcev. Na zadnjih volitvah leta 2019 jih je predčasno glasovalo 36,6 odstotka, skupno pa 72,1.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje