Volitve v španski vasici trajale manj kot pol minute

Svet 29. Maj 202314:41 0 komentarjev
Villarroya, Španija
Wikipedia

V nedeljo so v španski vasici Villarroya potekale volitve, ki so se zaključile v manj kot pol minute po odprtju volišč. Vseh sedem tamkajšnjih volilcev je namreč opravilo svojo državljansko dolžnost v rekordno kratkem času. Župan, ki je na oblasti že od leta 1973, je po zaprtju volišča dejal, da je skoraj prepričan o 100-odstotni podpori občanov.

Prebivalci občine v provinci La Rioja na severu Španije so za nov rekord porabili 29 sekund in 52 stotink, s čimer so presegli svoj rekord, ki je znašal 32 sekund, poroča britanski BBC.

Dolgoletni župan Salvador Perez je španskim medijem pojasnil, da so tamkajšnji prebivalci “zelo dobro trenirani”, tako da so bili pripravljeni oddati glasovnice tik po odprtju volišč.

Ob tem je priznal, da jih dodatno motivira občutek tekmovalnosti, saj niso občina z najmanj registriranimi volilci. Ta naziv namreč pripada vasici Illan de Vacas v osrednji Španiji, kjer imajo volilno pravico tri osebe.

Glede izidov volitev je župan v nedeljo povedal, da ne ve, ali bo dobil vseh sedem glasov, ampak da je “skoraj gotovo”, da jih bo.

Rezultati nedeljskih občinskih in regionalnih volitev so na državni ravni sicer poskrbeli za politični pretres, saj je španski premier Pedro Sanchez zaradi hudega poraza svojih socialistov danes razpisal predčasne parlamentarne volitve za 23. julij. Redne parlamentarne volitve v Španiji bi sicer morale potekati decembra.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!