Volitve v Srbiji v znamenju incidentov, pretepli tudi šefa opozicijske stranke

Svet 03. Apr 202215:19 > 15:44 1 komentar
pavle grbović
N1

V Srbiji na supervolilni dan poročajo o več fizičnih obračunih. Do prerivanja je prišlo na enem od volišč, ko je neka ženska hotela glasovati za drugega volilca, napadli naj bi poslanca Vučićeve stranke, v Beogradu pa naj bi aktivisti Vučićeve stranke napadli predsednika opozicijske stranke Gibanje svobodnih državljanov (PSG) Pavla Grbovića. Grbović je opazil, da imajo v rokah kopije volilnih imenikov, česar ne bi smeli imeti.

Na srbski supervolilni dan, ko potekajo parlamentarne, predsedniške in v nekaterih mestih in občinah še lokalne volitve, so v Beogradu pretepli vodjo opozicijskega Gibanja svobodnih državljanov Pavla Grbovića. Grbovićeva stranka je del koalicije Združeni za zmago Srbije, ki se bori proti Aleksandru Vučiću in njegovi Srbski napredni stranki (SNS), in del katere je tudi Stranka svobode in pravice najostrejšega nasprotnika Vučićevega režima Dragana Đilasa. 

Po poročanju srbskih medijev so Grbovića v naselju Nova Galenika napadli prav aktivisti Vučićeve SNS. Grbović se je zapletel v prepir s privrženci Vučićeve stranke, ki naj bi imeli v rokah kopije volilnih seznamov. Eden od njih je nato z Grbovićem fizično obračunal, posnetek prepira je na Instagramu delila Grbovićeva zaročenka in članica PSG Nina Stojaković. “Mladoletni fant je preverjal, kdo je glasoval na volišču 67,” je ob tem zapisala.

Kot je povedala Stojaković, so fanta s kopijami volilnih seznamov vprašali, kaj počne in kje jih je vzel, odgovoril pa naj bi jim, da jih je dobil od stranke SNS. Grbović se je nato napotil proti ministrstvu za obrambo, ko je ven prišlo več ljudi, za katere domnevajo, da so člani SNS. Najprej je prišlo do verbalnega in nato še fizičnega obračuna. Na kraj dogodka je prišla policija, ki je vpletene odpeljala na policijsko postajo.

O fizičnem obračunu poročajo tudi iz Čačka, kjer naj bi napadli poslanca Vučićeve SNS, Bata Jugovića. “Policija je o tem obveščena in verjamemo, da bodo pristojni državni organi svoje delo opravili dobro,” sporočajo iz stranke.

Do prerivanja pa je prišlo tudi na enem izmed beograjskih volišč, ko je ženska poskušala glasovati za drugega volilca, na silo je želela oddati glasovnico, nato so pristopili varnostniki in začelo se je prerivanje.

Iz opazovalne misije Crta so sporočili, da so že do zdaj zabeležili “številne primere fizičnega in verbalnega nasilja na voliščih in okoli njih, obveščeni smo bili tudi o številnih drugih nasilnih incidentih.”

Nekaj dni pred volitvami je srbski minister za notranje zadeve Aleksandar Vulin dejal, da ima informacije, ki naj bi jih pridobila ministrstvo za notranje zadeve in BIA (srbska varnostno-obveščevalna agencija). In sicer, da se več skupin, ki jih organizirajo politične stranke v Srbiji in tuje organizacije, pripravlja na volilni dan, da naj bi poskusile ogroziti volitve in jih celo preprečiti. “Razpolagamo z informacijami, da bodo poskušali vdreti na volišča, razbiti volilne skrinjice, pokazati ponarejene volilne listine. Na to bo pripravljenih in organiziranih veliko služb,” je povedal Vulin na izredni tiskovni konferenci.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

#related-news_1

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje