Krizni vrh EU v četrtek v Bruslju o zaostrovanju razmer v Ukrajini

Svet 23. Feb 202216:44 > 18:03 0 komentarjev
Vrh EU
John Thys/Pool/REUTERS

Voditelji članic EU se bodo v četrtek v Bruslju sestali na izrednem zasedanju, na katerem bodo razpravljali o razvoju dogodkov po ruskem priznanju neodvisnosti separatističnih regij Lugansk in Doneck na vzhodu Ukrajine, je sporočil predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

“Uporaba sile in prisile s ciljem spreminjanja meja nima prostora v 21. stoletju,” je poudaril predsednik Evropskega sveta Charles Michel v vabilu voditeljem na vrh. Ob tem je ponovil, da agresivna dejanja Rusije kršijo mednarodno pravo ter ozemeljsko celovitost in suverenost Ukrajine, spodkopavajo pa tudi evropsko varnostno ureditev.

Michel je pozval k nadaljnji enotnosti in odločnosti pri odločanju o skupnem pristopu in dejanjih. Voditelji bodo po njegovih besedah razpravljali o razvoju dogodkov, zavarovanju mednarodne ureditve na temelju skupnih pravil, soočanju z Rusijo in nadaljnji podpori Ukrajini.

Srečanje se bo začelo ob 20. uri in bo potekalo v živo, poroča CNN.

Janša bo v Ukrajino odpotoval po Vrhu EU

Udeležil se ga bo tudi predsednik vlade Janez Janša, ki je sicer za četrtek in petek napovedal obisk Ukrajine. Tja bo odpotoval po kriznem vrhu v Bruslju. Na zasedanju bodo voditelji spregovorili o varnostni situaciji na rusko-ukrajinski meji, predvsem o zadnjem razvoju dogodkov, o tem, kako varovati mednarodno pravo in konvencije, kako pristopiti v odnosu do Rusije in kako v nadaljevanju podpreti Ukrajino ter njeno prebivalstvo, so zapisali v kabinetu predsednika vlade.

V Ukrajini Janša načrtuje srečanje z ukrajinskim premierjem Denisom Šmihalom in pogovor z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Kot so še sporočili iz kabineta predsednika vlade, je namen obiska izkazati podporo evropski in evroatlantski perspektivi Ukrajine ter potrditi zavezanost Slovenije politiki ozemeljske celovitosti in suverenosti Ukrajine v okviru njenih mednarodno priznanih meja.

O razmerah v Ukrajini v četrtek tudi politične skupine evropskega parlamenta

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je za četrtek dopoldne sklicala izredni sestanek vodij političnih skupin parlamenta, na katerem bodo z Michelom in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen razpravljali o zadnjih dogodkih v Ukrajini.

Omenja se tudi možnost izrednega virtualnega vrha zveze Nato, ki bi prav tako lahko bil v četrtek.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!