Janša z letalom Slovenske vojske jutri na obisk v Ukrajino

Slovenija 23. Feb 202210:29 > 01. Mar 2022 14:21 12 komentarjev
Janez Janša
PROFIMEDIA

Slovenski predsednik vlade Janez Janša bo v četrtek in petek obiskal Ukrajino, so sporočili iz kabineta predsednika vlade. Med obiskom se bo srečal z ukrajinskim premierjem Denisom Šmihalom in opravil pogovor z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Po informacijah N1 bo Janša potoval z letalom Slovenske vojske.

Slovenski predsednik vlade Janez Janša bo v četrtek in petek obiskal Ukrajino, so sporočili iz kabineta predsednika vlade. Med delovnim obiskom se bo srečal z ukrajinskim predsednikom vlade Denisom Šmihalom ter opravil pogovor z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Kot so še sporočili iz kabineta predsednika vlade, je namen obiska izkazati podporo evropski in evroatlantski perspektivi Ukrajine ter potrditi zavezanost Slovenije politiki ozemeljske celovitosti in suverenosti Ukrajine v okviru njenih mednarodno priznanih meja. “Obisk bo hkrati priložnost za krepitev dialoga in poglobitev dvostranskih odnosov med državama,” so dodali.

Slovenija bo ob robu obiska dostavila tudi materialno pomoč Ukrajini. Kot smo poročali, bo Slovenija Ukrajini preko mehanizma Evropske unije na področju civilne zaščite ob izrednih dogodkih velikega obsega poslala materialno pomoč v vrednosti 163 tisoč evrov. Šlo bo za spalne vreče, gumijaste škornje, dizelske generatorje, rokavice in higienske maske. Janša bo s sogovorniki spregovoril tudi o oceni razmer, povezanih s pandemijo covida-19, načrtih obeh držav za okrevanje po pandemiji ter sodelovanju v okviru razvojne in humanitarne pomoči.

O Janševem obisku Ukrajine poroča tudi Dnevnik, ki navaja, da bo vlada premierjev obisk Ukrajine potrdila na današnji dopisni seji. Janša se je za obisk z ukrajinskim premierjem Denisom Šmigalom dogovoril pred dvema tednoma. Takrat je premier Janša s Šmigalom govoril po telefonu, izrazil podporo ozemeljski celovitosti Ukrajine ter napovedal, da bo Ukrajino obiskal do konca februarja. “Strinjala sva se, da do konca meseca obiščem Ukrajino. S podporo Ukrajini EU in Nato ne branita le prijateljske države, ampak same temelje, na katerih sta zgrajeni,” je slovenski premier dejal po telefonskem pogovoru.

Premier Janša, ki bo Ukrajino obiskal v času izostrenih razmer, bo po informacijah N1 potoval z letalom Slovenske vojske. Sicer bi bilo običajno, da bi potoval z letalom falcon, ki se uporablja za uradne in delovne obiske v tujini, vendar pa je to letalo na rednem vzdrževanju. S premierjem bosta v Ukrajino potovala še vodja kabineta predsednika vlade Peter Šuhel in državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Igor Senčar. Janša naj bi se v četrtek in petek sicer zglasil na okrožnem sodišču v Celju, kjer je predvidena obravnava zaradi žaljivega tvita o novinarkah Mojci Šetinc Pašek in Eugeniji Carl. Zadeva bo zastarala 24. maja.

Kot smo poročali, je ruski predsednik Vladimir Putin v ponedeljek podpisal ukaz o priznanju do takrat samooklicanih separatističnih regij Ukrajine Doneck in Lugansk ter sprožil plaz mednarodnih odzivov. Premier Janša je Putinovo odločitev označil za grobo kršitev mednarodnega prava in resen poseg v suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine.

“Slovenija obsoja to nezakonito dejanje. EU mora Ukrajini ponuditi perspektivo polnopravnega članstva,” je v odzivu dodal Janša. Kasneje je opravil tudi telefonski klic z ministrom za obrambo Matejem Toninom, ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom in ministrom za zunanje zadeve Anžetom Logarjem, med katerim so izmenjali informacije in uskladili pristop do krize. Sestal in posvetoval se je tudi s predsednikom republike Borutom Pahorjem.

Ministrstvo za zunanje zadeve slovenskim državljanom sicer odsvetuje potovanja v Ukrajino.

Predsednik vlade Janez Janša se je – pred četrtkovim izrednim vrhom EU o Ukrajini, ki je bil sklican tudi na slovensko pobudo, in pred obiskom predsednika vlade v Ukrajini – danes na delovnem pogovoru sestal s predstojniki pristojnih institucij. Ocenili so zunanjepolitična, varnostna in kibernetska tveganja za Slovenijo v luči zadnjega ravnanja Rusije do Ukrajine.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje