Srbija bi lahko uvedla sankcije proti Rusiji

Svet 03. Feb 202312:54 > 16:37 2 komentarja
Aleksandar Vučić
Zorana Jevtić/REUTERS

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v četrtek povedal, da bo Srbija morda morala uvesti sankcije proti Rusiji. "Nisem navdušen nad tem, a ne vem, kako dolgo bomo zdržali brez uvedbe sankcij," je dejal na izrednem zasedanju srbskega parlamenta o procesu pogajanj o normalizaciji odnosov s Kosovom, ki se po četrtkovem kaosu v parlamentu danes nadaljuje. V Kremlju razumejo, da je srbsko vodstvo pod izjemnim pritiskom.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v četrtek poslancem dejal, da ni navdušen nad predlogom poslanske skupine opozicijskih strank Združeni o uvedbi sankcij proti Rusiji zaradi invazije na Ukrajino v skladu s politiko EU, da pa ne ve, kako dolgo bodo še zdržali, ne da bi jih uvedli, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

“Vi pravite, da ste za sankcije, jaz pravim, da ne vem in da jih bomo morda morali uvesti. Plačujemo ceno, ker jih nismo uvedli, a je to vprašanje politične opredelitve našega vodstva” je Vučić dejal med razpravo z vodjo poslanske skupine Združeni Mariniko Tepić. Dodal je, da tega ne bodo storili, dokler jim tega ne bo treba storiti.

Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrij Peskov je v odzivu dejal, da Kremelj razume, da je srbsko vodstvo pod izjemnim pritiskom Zahoda ter kakšno ceno in koliko prizadevanj je bilo potrebnih, da je ta pritisk zdržalo. Dodal je, da Moskva ceni stališče srbskega vodstva in izrazil upanje v nadaljnji razvoj odnosov med državama, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Srbija je sicer obsodila rusko agresijo na Ukrajino, a še vedno ne želi uvesti sankcij proti Rusiji. Bruselj je Beograd med drugim tudi v širitvenem poročilu pozval, naj uskladi svojo zunanjo politiko z EU, kar pomeni tudi pridružitev sankcijam Zahoda proti Rusiji. K temu je Srbijo ta teden znova pozval tudi ameriški veleposlanik v Srbiji Christopher Hill in obenem ocenil, da vezi med Srbijo in Rusijo vse bolj slabijo.

V razpravi o vladnem poročilu o procesu pogajanj s Prištino o normalizaciji odnosov pod okriljem EU je sicer Vučić v četrtek prvič predstavil najnovejši predlog EU o normalizaciji odnosov, sprejem katerega mednarodna skupnost pričakuje do pomladi. Pri tem se je osredotočil na točke, ki so za Beograd sporne in kjer v primeru nasprotovanja Srbiji grozijo posledice.

Preberite še: Kaos v srbski skupščini: Vučić povzdignil glas, poslanci so se prerivali

Vučić je pojasnil, da mu v predlogu EU ni nič všeč in da je poslancem izpostavil njegove najslabše podrobnosti, da bi jim predstavil težo razmer. Pri tem je kot najbolj sporno navedel točko predloga, ki določa, da “Srbija ne bo nasprotovala članstvu Kosova v mednarodnih organizacijah”. Zatrdil je, da niso ničesar podpisali ali parafirali in da se bodo pogovori nadaljevali. Potrdil pa je, da je resnično in točno 90 odstotkov tistega, kar so doslej o vsebini predloga poročali mediji.

V parlamentu tudi danes o Kosovu

Poslanci danes z razpravo nadaljujejo. Udeležuje se je tudi Vučić, ki je danes dejal, da je v četrtek na seji demantiral 24 izrečenih laži, tudi to, da so predlogi za normalizacijo odnosov s Prištino vse slabši, poroča N1 Beograd.

srbija, parlament, razprava o kosovu
PROFIMEDIA

Opozicijski poslanci so bili tudi danes kritični zaradi onemogočanja replik na izjave Vučića. Zaradi njegovih napadov na opozicijo pa poslanci opozicijske Narodne stranke danes na zasedanju ne sodelujejo. Tepić je medtem v razpravi opozorila, da niso videli “niti besede predloga EU” o Kosovu, o katerem govori Vučić, in da so zato od predsednika parlamenta Vladimirja Orlića zahtevali, da od mednarodnih predstavnikov zahteva objavo predloga, poroča srbski N1.

Orlić je sicer za soboto že sklical izredno zasedanje parlamenta s kar 32 točkami dnevnega reda, med katerimi je tudi sprejem zakonov s področja pravosodja zaradi uskladitve z ustavo.

Tako kot v četrtek pa se je tudi danes pred parlamentom zbralo več deset protestnikov, ki nasprotujejo najnovejšemu predlogu EU.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje