Vučić napovedal ime mandatarja v naslednjih dneh, oblikovanje vlade pa do aprila

Svet 11. Mar 202413:20 0 komentarjev
Aleksandar Vučić
Foto: Marko Djurica/REUTERS

Ponovljene volitve za beograjsko mestno skupščino bodo 2. junija. Ime mandatarja za oblikovanje vlade na državni ravni pa naj bi bilo znano v naslednjih dneh.

Ponovljene volitve v beograjsko mestno skupščino bodo potekale 2. junija, je v nedeljo napovedal srbski predsednik Aleksandar Vučić. Glede oblikovanja vlade na državni ravni pa je dejal, da bo njegova lista Srbija se ne sme ustaviti, ki je zmagala na decembrskih parlamentarnih volitvah, ime mandatarja sporočila v naslednjih dnevih.

“Beograjske volitve bodo potekale 2. junija. Vse druge volitve bodo potekale v skladi z ustavnim in zakonskimi roki,” je sporočil Vučić po nedeljskem sestanku strank vladajoče koalicije, zbranih okoli Srbske napredne stranke (SNS).

Volitve v beograjsko mestno skupščino bo 3. aprila razpisala Ana Brnabić kot nova predsednica srbske skupščine. Kot je namreč že pred dnevi napovedal Vučić, Brnabić namreč ne bo več predsednica vlade, temveč predsednica parlamenta.

SNS je na decembrskih volitvah v beograjsko mestno skupščino skupaj s Socialistično stranko Srbije (SPS) Ivice Dačića sicer osvojila 54 mandatov, kar je pomenilo, da je v 110-članski skupščini potrebovala še dva člana za oblikovanje večine. Nadejali so se glasov liste Mi – glas ljudstva kontroverznega zdravnika Branimirja Nestorovića, ki pa jih niso dobili.

Poleg tega, da SNS v Beogradu ni uspelo oblikovati večine, je opozicija pred tem že večkrat pozvala k razpisu novih volitev v prestolnici. Volitve so namreč zaznamovale obtožbe o domnevnih nepravilnostih, o katerih so poročali tako domači kot tuji opazovalci.

Oblikovanje vlade že do 1. aprila?

Opozicijska koalicija Srbija proti nasilju (SPN), ki je osvojila 43 mandatov, je že januarja na ustavno sodišče vložila zahtevo za razveljavitev volitev. V Srbiji so 17. decembra potekale tudi predčasne parlamentarne volitve in volitve v številnih drugih mestih ter pokrajinske volitve v Vojvodini. Na vseh ravneh je slavila SNS.

Lista vladajoče SNS Srbija se ne sme ustaviti ima v narodni skupščini večino, s katero bodo po besedah Vučića do 1. aprila poskušali oblikovati vlado.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!