Srbska opozicijska koalicija zahteva razveljavitev volitev v Beogradu

Svet 19. Jan 202414:31 0 komentarjev
Aleksandar Vučić
Foto: Marko Djurica/REUTERS

Srbska opozicijska koalicija je po poročanju srbskih medijev na ustavno sodišče v četrtek vložila zahtevo za razveljavitev volitev v Beogradu. V njej navajajo vrsto primerov in dokazov o volilnih nepravilnostih ter poudarjajo, da je netočna sestava volilnih imenikov odločilno vplivala na volilni rezultat v prestolnici.

Opozicijska koalicija Srbija proti nasilju od ustavnega sodišča zahteva, da razveljavi celotne volitve v beograjsko skupščino in odredi nove volitve, piše tednik Vreme. Ustavno sodišče lahko razveljavi volitve in jih vrne v katerokoli fazo, če ugotovi, da so nepravilnosti pomembno vplivale na rezultate. Zakon ustavnemu sodišču ne predpisuje roka, v katerem se mora odzvati na zahtevo, vendar pa opozicija zahteva, da o tem odloči v najkrajšem možnem roku.

Opozicija je v zahtevi, ki po navedbah tednika obsega 45 strani in okoli dvajset prilog, podrobno obrazložila domnevne volilne nepravilnosti in izpostavila, da so ob njih molčali vsi pristojni organi. Po navedbah opozicije je vladajoča Srbska napredna stranka (SNS) predsednika Aleksandra Vučića vplivala na volilne rezultate s fiktivnim prijavljanjem državljanov iz drugih mest v Srbiji in tujine na naslove v Beogradu, ki naj bi jih nato organizirano vozili na volišča. To se po njihovem prepričanju ne bi moglo zgoditi brez sodelovanja ministrstev.

Kot so še navedli, je policija večinoma ostala nema ob poskusih državljanov, da bi z naslovov odjavili neznane osebe, ki so tam prejemale vabila za glasovanje. Dodali so, da so kot dokaz za to zbrali več kot 3.000 takšnih vabil.

Oblastem opozicija med drugim očita tudi sezname s ponarejenimi podpisi, pristranske medije, “klonirane” volivce, ki so lahko glasovali na več voliščih, ter ponarejene zapisnike volilnih komisij. Zapisali so tudi, da sta mestna volilna komisija in tožilstvo ignorirala številne hude nepravilnosti.

SNS je na predčasnih parlamentarnih in lokalnih volitvah, ki so potekale 17. decembra, zmagala na vseh ravneh. O številnih domnevnih nepravilnostih na volitvah so poročali tako domači kot tuji opazovalci, več evropskih poslancev pa je v sredo pozvalo srbske državne organe k transparentni preiskavi teh poročil.

V Beogradu od decembra potekajo tudi množični protesti, na katerih udeleženci zahtevajo razveljavitev volitev in razpis novih.

Oblast na čelu s SNS vse obtožbe o domnevni volilni kraji zavrača, Vučić pa je napovedal, da ne bo popustil zahtevam protestnikov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!