Začasna blokada prepovedi TikToka v Montani: “To je sporno z več vidikov”

Svet 01. Dec 202310:37 0 komentarjev
TikTok
PROFIMEDIA

Potem ko je prva zvezna država Montana prepovedala družbeno omrežje TikTok, uporabniki in vodstvo TikToka pa se je odločilo za tožbo, očitno sledi preobrat. Kot kaže, bo namreč TikTok dobil tožbo, saj je po navedbah sodišča prepoved sporna z več vidikov. Sodišče je začasno blokiralo prepoved TikToka.

Ameriško zvezno sodišče je začasno blokiralo prepoved družbenega omrežja TikTok v zvezni državi Montana, dokler ne bo znana odločitev v tožbi TikToka proti Montani zaradi te prepovedi. Kot je utemeljil sodnik, vse kaže, da bo TikTok dobil tožbo, saj je prepoved sporna z več vidikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah sodnika je Montana s prepovedjo najverjetneje kršila pravico do svobodnega izražanja, prepoved pa je tudi v nasprotju z dejstvom, da so zunanjepolitične zadeve v izključni domeni zvezne vlade.

V skladu z zakonom, ki ga je maja podpisal republikanski guverner Montane Greg Gianforte, bi bilo od 1. januarja 2024 prepovedano ponujati aplikacijo TikTok, družba pa v Montani ne bi smela delovati kot podjetje. V primeru kršitev zakon, ki je zdaj pod vprašajem, predvideva 10.000 dolarjev globe za ponudnike aplikacije.

Spomnimo, da se je na prepoved uporabe družbenega omrežja TikTok, ki jo je spomladi sprejela Montana, poleg uporabnikov pritožilo tudi vodstvo omrežja. V tožbi trdi, da je Montana prekoračila svoja pooblastila, saj se ukvarja s podatki uporabnikov in nacionalno varnostjo, kar je v pristojnosti zvezne vlade.

Na TikTok, ki je v lasti kitajskega podjetja ByteDance, že nekaj časa letijo kritike, da kitajske oblasti aplikacijo uporabljajo za zbiranje informacij od uporabnikov ali za širjenje svojega vpliva. V družbi očitke vztrajno zavračajo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!