TikTok toži zvezno državo, ki je kot prva prepovedala družbeno omrežje

Digitalno 23. Maj 202311:39 0 komentarjev
Prepoved TIkToka
PROFIMEDIA

Ameriško zvezno državo Montana, ki je prejšnji teden kot prva sprejela prepoved uporabe TikToka, sedaj toži tudi vodstvo tega družbenega omrežja. Meni namreč, da je zvezna država prekoračila svoje pristojnosti in da je prepoved neustavna, saj posega v svobodo govora. To je že drugi sodni postopek proti prepovedi, saj so minuli teden tožbo vložili tudi posamezni uporabniki omrežja.

Na prepoved uporabe družbenega omrežja TikTok, ki jo je pred tednom sprejela ameriška zvezna država Montana, se je pritožilo tudi vodstvo omrežja. V tožbi trdi, da je Montana prekoračila svoja pooblastila, saj se ukvarja s podatki uporabnikov in nacionalno varnostjo, kar je v pristojnosti zvezne vlade.

Pri TikToku so prepričani še, da prepoved ni v skladu z ameriško ustavo in posega v ustavno pravico do svobode govora, poroča BBC. Enake pomisleke je imelo tudi pet uporabnikov omrežja, ki se je na prepoved pritožilo že kmalu po njenem sprejetju.

Montana je prva ameriška zvezna država, ki se je odločila za prepoved TikToka. Ta bi morala v veljavo vstopiti z letom 2024, trgovinam z aplikacijami pa nalaga umik TikToka iz svoje ponudbe. Prepoved pa po navedbah BBC ne onemogoča uporabe omrežja za vse, ki si bodo aplikacijo naložili pred letom 2024.

V zadnjem obdobju se o prepovedih uporabe tega družbenega omrežja, ki je v lasti kitajskega podjetja ByteDance, veliko razpravlja. Več držav Zahoda je zaradi bojazni, da bi kitajske oblasti prek aplikacije zbirale pomembne podatke, uporabo TikToka prepovedalo vladnim uradnikom. Uporabo priljubljenega omrežja je marca vsem državnim uslužbencem na službenih napravah odsvetoval tudi slovenski vladni urad za informacijsko varnost. Uporabo TikToka pa je nekaj slovenskih podjetij zaradi pomislekov o možnem odtekanju informacij svojim zaposlenim že odsvetovalo ali celo prepovedalo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!