Začenja se kitajsko novo leto v znamenju tigra

Svet 01. Feb 202206:54 > 07:19 0 komentarjev
Kitajsko novo leto
Profimedia

Na Kitajskem se danes začenja lunarno novo leto, ki bo v znamenju tigra. Že tretje leto zapored bo eno največjih praznovanj na Kitajskem zaznamovala pandemija covida-19. Številni Kitajci so se tako odrekli tradicionalnim obiskom pri svojcih, k temu jih pozivajo tudi oblasti.

Zaradi covida-19 kitajske oblasti že dlje časa pozivajo državljane, naj ne potujejo, da bi tako preprečili širjenje okužb. Po ocenah bodo tako letos našteli le okoli 1,2 milijarde potovanj, medtem ko so jih pred pandemijo v času novega leta našteli tudi po tri milijarde.

Lunarno novo leto sicer slavijo v večini vzhodnoazijskih držav. Tradicionalno gre za družinska slavja, ki jih popestrijo parade in molitve za prihajajoče leto. Začetek novega leta pomeni tudi začetek pomladi, vsako leto pa ga obeležijo na drugo mlado luno po zimskem solsticiju. Običajno je to med 21. januarjem in 20. februarjem. Tokrat bodo praznovanja potekala od danes pa do 15. februarja, ko bo polna luna.

Zadnjih 30 let dobijo Kitajci v tem času teden dni dopusta.

Kdo je rojen v znamenju tigra?

Kitajsko novo leto bo v znamenju vodnega tigra. Otroci, rojeni v letu tigra, naj bi bili pogumni, tekmovalni in močni. Tisti, ki so rojeni v letu vodnega tigra, pa naj bi bili bolj družinsko orientirani. V letu tigra so se sicer rodili britanska kraljica Elizabeta II., pevka Lady Gaga in igralec Leonardo DiCaprio.

Tiger velja za simbol moči in je v kitajski kulturi kralj živali. Znan je tudi kot žival, ki izganja zlo. Njegov simbol se je v preteklosti znašel na talismanih vojakov, s čimer so poudarjali vlogo vodje. Otroci pa pogosto nosijo klobuke ali čevlje s podobo tigra, saj da to prinaša srečo.

Kitajsko novo leto
Profimedia

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!