Začenja se največja letalska vaja, s katero želi Nato “poslati jasno sporočilo”

Svet 12. Jun 202306:26 6 komentarjev
Nemško bojno letalo Eurofighter
PROFIMEDIA

V Evropi se začenja največja letalska vaja v zgodovini zveze Nato, v kateri bo sodelovalo 25 članic. 220 bojnih letal in 10.000 vojakov, tudi osmerica slovenskih, bo pod koordinacijo Nemčije izvedla približno 2.000 poletov. Po besedah ameriške veleposlanice v Nemčiji želi Nato poslati jasno sporočilo številnim državam. Tudi Rusiji.

Zveza Nato začenja največjo letalsko vajo v zgodovini zavezništva, ki bo potekala do 23. junija. Koordinirala jo bo Nemčija, v njej pa bo sodelovalo približno 220 bojnih letal in 10.000 vojakov iz 25 članic in partneric Nata, tudi Slovenije.

Vajo, imenovana Air Defender 23, so zasnovali leta 2018, deloma kot odgovor na rusko priključitev polotoka Krim, čeprav ni uperjena proti nikomur, je pred vajo izjavil generalpodpolkovnik Ingo Gerhartz, poveljnik nemških zračnih sil. “Smo obrambno zavezništvo in vaja je kot taka tudi zasnovana,” je še pojasnil.

Ameriška veleposlanica v Nemčiji Amy Gutmann je medtem dejala, da je namen vaje poslati jasno sporočilo številnim državam, tudi Rusiji. Michael Loh, direktor ameriške letalske nacionalne garde, pa je dodal, da bo vaja “dopolnila trenutno navzočnost ZDA v Evropi in zagotovila usposabljanje na višji ravni”.

Usposabljanje na operativni in taktični ravni bo potekalo v Nemčiji, na Češkem, v Estoniji in Latviji. 25 sodelujočih držav namerava raziskati, kako bi se njihove zračne sile odzvale in sodelovale v primeru vojaške krize. V okviru vaje je načrtovanih tudi približno 2.000 poletov.

V vaji bo sodelovalo 25 držav: Belgija, Bolgarija, Danska, Nemčija, Estonija, Finska, Francija, Grčija, Italija, Japonska, Hrvaška, Latvija, Litva, Nizozemska, Norveška, Poljska, Romunija, Slovenija, Švedska, Španija, Češka, Turčija, Madžarska, ZDA in Velika Britanija.

Slovenska vojska bo na vaji sodelovala med 19. in 23. junijem z osmimi specialisti s področja letalstva. Njihova naloga bo v okviru poveljstva za zračne operacije sodelovati pri načrtovanju letalskih operacij na vaji, je za STA sporočilo obrambno ministrstvo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje