Zagorelo na vojaškem vadišču na Krimu, evakuirali več kot 2.000 ljudi

Svet 19. Jul 202309:39 > 11:15 8 komentarjev
Vojaško vadišče Krim
PROFIMEDIA

Na vojaškem vadišču na ukrajinskem polotoku Krim, ki si ga je priključila Rusija, je danes izbruhnil požar, zaradi katerega so evakuirali več kot 2000 civilistov, je sporočil ruski guverner Krima Sergej Aksjonov. Vzrok za izbruh požara ni navedel. Ruski mediji so poročali o eksplozijah, Kijev pa trdi, da je na Krimu uspešno izvedel operacijo. Rusija je medtem že drugo noč zapored izvedla napade na Odeso, eksplozije tudi v Kijevu.

“Načrtovana je začasna evakuacija prebivalcev štirih naselij, ki mejijo na vojaško vadišče v okrožju Kirovski. To zadeva več kot 2.000 ljudi,” je pojasnil ruski guverner Krima Sergej Aksjonov.

Zaradi požara je bil ponekod začasno preusmerjen avtobusni promet, je na Telegramu zapisal Nikolaj Lukašenko s krimskega ministrstva za promet. Prav tako pa je bil zaprt del avtoceste Tavrida, ki povezuje vzhodno krimsko pristanišče Kerč in Sevastopol, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruski časnik Izvestija je objavil posnetek požara, na katerem je videti tudi črni dim, ki se dviga s prizorišča. Dva ruska spletna medija sta medtem poročala, da je bilo na območju požara slišati eksplozije.

Kmalu po izbruhu požara je vodja ukrajinske vojaške obveščevalne službe Kirilo Budanov sporočil, da so ukrajinske sile na Krimu uspešno izvedle operacijo. Pri tem sicer ni neposredno navedel, ali je bila operacija povezana s požarom na vadišču, je pa poudaril, da “sovražnik prikriva obseg škode in število žrtev”. Ob tem je tudi objavil posnetek, ki prikazuje eksplozijo in požar.

Požar je sicer izbruhnil le nekaj dni po napadu na most, ki povezuje rusko regijo Krasnodar in ukrajinski polotok Krim. V napadu sta bila ubita moški in ženska, ki sta bila v avtomobilu, njun otrok pa je bil ranjen. Moskva je za napad nemudoma obtožila Kijev, ukrajinsko odgovornost pa je kasneje potrdil tudi neimenovan vir iz ukrajinske varnostne službe SBU.

Rusija drugo noč obstreljevala Odeso, danes napadi na Kijev

Rusija je medtem že drugo noč, odkar je odstopila od mednarodnega sporazuma o izvozu ukrajinskega žita preko Črnega morja, obstreljevala južno ukrajinsko regijo Odesa.

Po poročanju lokalnih medijev je bilo v torek zvečer v Odesi slišati eksplozije. Vodja tamkajšnjega ukrajinskega regionalnega vojaškega poveljstva Oleg Kiper je davi sporočil, da so bili napadi siloviti, prebivalce pa je pozval, naj ostanejo v zakloniščih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Volodimir Zelenski je “ruske teroriste” obtožil, da so namerno ciljali infrastrukturo, ki se uporablja za izvoz ukrajinskega žita. Na Telegramu je zapisal, da je “vsaka ruska raketa udarec ne le za Ukrajino, temveč za vse na svetu, ki si želijo normalnega in varnega življenja”. Dodal je, da bi moralo ukrajinsko zunanje ministrstvo okrepiti mednarodni pritisk za nadaljevanje normalnega izvoza ukrajinskega žita.

Urad ukrajinskega generalnega tožilca je sporočil, da je bilo v napadih ranjenih deset civilistov, vključno z devetletnim dečkom. Poleg infrastrukture za izvoz žita so bile po navedbah ukrajinskih uradnikov poškodovane tudi stanovanjske stavbe, hoteli in skladišča.

Odesa
REUTERS

Sirene so se oglasile v več ukrajinskih regijah

Sirene, ki opozarjajo na zračne napade, so se ponoči oglasile v več regijah v Ukrajini. Po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa so ponoči ob Odesi močne eksplozije pretresle tudi sosednji Černomorsk. Tudi tam naj bi ruske sile ciljale žitno infrastrukturo in po navedbah ukrajinskega kmetijskega ministrstva uničile 60.000 ton žita. O eksplozijah so poročali tudi iz Zaporožja in Harkova.

Po navedbah ukrajinskih zračnih sil je Rusija v napadih po vsej Ukrajini skupno uporabila 63 brezpilotnih letalnikov in raket, vključno z vodenimi raketami in manevrirnimi raketami kalibr. Ukrajinska zračna obramba naj bi sestrelila 14 raket in 23 letalnikov, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Kasneje je ruska vojska sporočila, da so bili napadi usmerjeni na “vojaške industrijske objekte, infrastrukturo za gorivo in skladišče streliva ukrajinskih oboroženih sil v bližini Odese”.

Kijev
Clodagh Kilcoyne/REUTERS

Eksplozije tudi v Kijevu

Eksplozije je bilo danes slišati tudi v Kijevu in njegovi okolici, saj je protiletalska obramba delovala proti ciljem nad mestom. To je po poročanju lokalnih medijev sporočil župan Vitalij Kličko.

V valu ruskih napadov z droni in raketami je bila že v torek poškodovana pristaniška infrastruktura v Odesi, kjer se nahajajo tudi terminali, ključni za izvajanje sporazuma o izvozu žita, ki se je po odstopu Moskve iztekel v ponedeljek. V Odesi in okolici so sicer po navedbah AFP tri pristanišča, iz katerih je lahko Ukrajina v skladu z omenjenim sporazumom izvažala svoje kmetijske pridelke.

Moskva je v torek posvarila pred nadaljnjim izvozom ukrajinskega žita preko Črnega morja, češ da Kijev izvozni koridor uporablja v bojne namene. Potem ko je Kijev izrazil pripravljenost nadaljevati izvoz, je Moskva sporočila, da odpravlja varnostna jamstva za plovbo tovornih ladij po Črnem morju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje