Edina država na svetu, ki ima kar tri glavna mesta

Magazin 22. Feb 202417:32 0 komentarjev
Cape Town. (Foto: PROFIMEDIA

Večina držav je za glavno mesto izbrala eno glavno mesto, a obstaja država s kar tremi prestolnicami. To je Južna Afrika. Zakaj so se odločili, da bodo imeli kar tri glavna mesta?

Južna Afrika je edina država na svetu, ki ima tri prestolnice. Zakaj?

Razlog, da ima Južna Afrika tri prestolnice, je posledica političnega in kulturnega boja zaradi vpliva kolonializma iz preteklih časov, tudi apartheida – rasne segregacije –, s katero se država sooča od 20. stoletja. Precej burno je bilo leta 1910, ko je bila ustanovljena Južnoafriška unija. Takrat so se kresala mnenja o lokaciji glavnega mesta nove države – nekako so dosegli kompromis in porazdelili “moč” po državi.

Tako je Južna Afrika dobila tri glavna mesta: Pretorio, Cape Town in Bloemfontein.

Mesto Cape Town (domačini mu pravijo Kaapstad) je največje glavno mesto, tam je tudi sedež parlamenta in državnega sveta. Mesto velja za drugo najbolj obiskano mesto na vsej celini, na prvem mestu je Kairu. Mesto ima 3,5 milijona prebivalcev in je sedež province Western Cape, piše hrvaški spletni portal Punkufer.

Pretoria
Pretoria. (Foto: PROFIMEDIA)

Pretoria velja za upravno prestolnico. Je dom izvršne veje oblasti, tam je tako vlada kot tudi kabinet predsednika. V mestu so tudi številni vladni oddelki in tuja veleposlaništva. Pretoria je v provinci Gauteng, od Johannesburga je oddaljena 55 kilometrov in ima približno 2,4 milijona prebivalcev. Bloemfontein ima 350 tisoč prebivalcev in velja za sodno vejo oblasti, tam je tudi vrhovno sodišče, medtem ko je ustavno sodišče v Johannesburgu.

Tri prestolnice so bile razglašene s konvencijo, s katero so želeli omiliti konkurenčne plemenske in kolonialne interese.

Največje mesto v Južni Afriki je sicer Johannesburg, ki s to konvencijo ni dobil naziva prestolnice, čeprav je tam še vedno ustavno sodišče. Po pisanju portala Punkufer naj bi v zadnjih letih razmišljali o združitvi in umestitvi vseh funkcij v eno mesto, kot primerno pa so ocenili Pretorio. A so to idejo opustili, saj bi to pomenilo visoke stroške pri gradnji nove infrastrukture in morebitno korupcijo.

Bloemfontein
Bloemfontein. (Foto: PROFIMEDIA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!