Zakaj je 9. maj velik dan za Rusijo in kaj bi pomenila razglasitev vojne?

Svet 04. Maj 202214:54 > 14:56 3 komentarji
Vladimir Putin
PROFIMEDIA

Bliža se 9. maj oziroma dan zmage, ki ima poseben pomen tudi za Rusijo. Zahod zato ugiba, ali bo ta dan prelomen za vojno v Ukrajini. Medtem ko so iz Moskve sporočili, da dan zmage ne bo imel vpliva na potek posebne vojaške operacije v Ukrajini, na Zahodu krožijo ugibanja, ali bo ruski predsednik Vladimir Putin morda na ta dan razglasil vojno proti Ukrajini ali pa splošno mobilizacijo.

Rusija je Ukrajino napadla 24. februarja, vendar ruski predsednik Vladimir Putin vztraja, da ruske sile v Ukrajini niso vpletene v vojno, pač pa tam izvajajo “posebno vojaško operacijo”. Zahodni uradniki in analitiki verjamejo, da bi se to lahko spremenilo 9. maja oziroma na dan, ki ima za Rusijo simbolni pomen.

V Rusiji 9. maja obeležujejo dan zmage oziroma zmago nad nacisti leta 1945. Ta dan običajno mine v znamenju vojaške parade v Moskvi, ruski voditelji pa tradicionalno stojijo na grobu Vladimirja Lenina na Rdečem trgu in jo spremljajo. Vabila morebitnim gostom iz tujine niso bila razposlana – na paradi tako letos ne pričakujejo niti Putinovega tesnega zaveznika, beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka.

Moskva parada 2010
PROFIMEDIA

“9. maj je zasnovan kot predstava za domače občinstvo, ustrahovanje opozicije in ugajanje diktatorju,” je za CNN povedal James Nixey, direktor programa Rusija-Evrazija pri Chatham House.

Zahodni uradniki že dolgo verjamejo, da bo Putin izkoristil simbolični pomen in propagandno vrednost tega dneva, da bi oznanil ali vojaške dosežke v Ukrajini ali veliko stopnjevanje sovražnosti – morda oboje. Ruski predsednik veliko stavi na simboliko, saj je začel invazijo na Ukrajino dan po dnevu branilcev domovine, še enem ključnem vojaškem dnevu v Rusiji.

V Moskvi medtem zavračajo ugibanja Zahoda, da bo 9. maj prelomen za vojno v Ukrajini. “Naši vojaki ne bodo prilagajali svojih akcij na specifičen datum,” je po navedbah tiskovne agencije Reuters nedavno komentiral ruski minister za zunanje zadeve Sergej Lavrov. Dodal je, da se bo Rusija na ta dan spomnila zmage, pri tem pa bo hitrost vojaške operacije v Ukrajini prilagojena tako, da bo tveganje za civiliste in ruske vojake čim manjše.

Priprave na mobilizacijo?

Po besedah Olega Ignatova, višjega analitika za Rusijo pri Crisis Group, ima Putin na mizi veliko možnosti. “Razglasitev vojne je najhujši scenarij,” je dejal. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski – ki Rusiji ni uradno napovedal vojne – je sicer uvedel vojno stanje v Ukrajini ob začetku ruske invazije.

Druga možnost za Putina je uveljavitev ruskega zakona o mobilizaciji, ki se lahko uporabi za začetek splošne ali delne vojaške mobilizacije “v primerih agresije na Rusko federacijo ali neposredne grožnje agresije ali izbruha oboroženih spopadov proti Ruski federaciji”. To bi vladi omogočilo, ne samo da zbere vojake, ampak tudi, da gospodarstvo države postavi na vojne temelje. Ruske sile so po besedah Jamesa Nixeyja od začetka vojne izgubile najmanj 15.000 vojakov, okrepitve pa bodo potrebne, če želi Moskva doseči svoje cilje v Ukrajini.

Kot je pojasnil Ignatov, bi lahko mobilizacija pomenila podaljšanje vojaškega roka za vojake, vpoklic rezervistov ali poziv bojno sposobnim moškim, ki so imeli vojaško izobrazbo. Pri tem je dodal, da bi bila mobilizacija veliko tveganje za Putinovo vlado. “To bi spremenilo celotno pripoved Kremlja,” je dejal. Po njegovem bi ta poteza Putina prisilila, da prizna, da invazija na Ukrajino ni šla po načrtu, popolna mobilizacija pa bi škodila tudi ruskemu gospodarstvu, ki je že zdaj v težavah.

Poleg tega bi to lahko zmanjšalo podporo Putinu doma, saj nekateri Rusi podpirajo invazijo na Ukrajino, a se ne želijo osebno boriti, je dejal analitik. “Če razglasijo popolno mobilizacijo, nekaterim to ne bo všeč,” je dejal Ignatov.

Po besedah analitika Putin še vedno lahko uveljavi zakon o mobilizaciji, ne da bi uradno napovedal vojno Ukrajini. Lahko bi uvedel tudi vojno stanje v Rusiji, s čimer bi začasno ukinil volitve in dodatno skoncentriral oblast v svojih rokah, je dejal Ignatov. Toda to bi predpostavljalo pravila, kot so omejitve zapuščanja države za boj sposobnih moških, kar bi se lahko tudi izkazalo za nepriljubljeno, je dodal.

Ruska vojska
PROFIMEDIA

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je sicer danes po Reutersovih navedbah zavrnil informacije o mobilizaciji oziroma razglasitvi vojne. “To je nesmisel,” je dejal.

Kaj bi se še lahko zgodilo?

Če Putin ne bo napovedal vojne, bo morda poiskal drug način, da pošlje sporočilo na dan zmage. Druge možnosti vključujejo priključitev odcepljenih ozemelj Luganska in Donecka v vzhodni Ukrajini, močan pritisk na Odeso na jugu ali razglasitev popolnega nadzora nad južnim pristaniškim mestom Mariupol.

Obstajajo tudi znaki, da bi Rusija morda nameravala razglasiti in pripojiti “ljudsko republiko” v jugovzhodnem mestu Herson.

“Putin lahko tudi govori o zmagah v Ukrajini,” je dejal Ignatov. “Ta datum lahko poskusi izkoristiti za utrjevanje svoje podpore,” je dodal in poudaril, da v Rusiji “vse odločitve sprejema en človek in nekaj njegovih svetovalcev”.

Tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Ned Price je v ponedeljek dejal, da obstaja “dober razlog za prepričanje, da bodo Rusi storili vse, kar je v njihovi moči, da bi 9. maj izkoristili za propagandne namene. “Videli smo, da so Rusi resnično podvojili svoja propagandna prizadevanja, verjetno – skoraj zagotovo – kot sredstvo, da bi odvrnili pozornost od svojih taktičnih in strateških neuspehov na bojišču v Ukrajini,” je dejal Price na sestanku State Departmenta v ponedeljek.

Avtorja originalnega prispevka CNN: Jack Guy in Anna Chernova

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje