Preobrat: Nemčija bi podprla takojšen embargo na uvoz ruske nafte

Gospodarstvo 03. Maj 202207:03 > 08:56 5 komentarjev
PCK-Raffinerie GmbH
PROFIMEDIA

Sprejemanje šestega paketa sankcij Evropske unije zoper Rusijo, v katerem je govor tudi o uvedbi embarga na uvoz ruske nafte, je doživelo še en preobrat. Nemčija, ki je bila sprva zadržana do uvedbe takojšnjega embarga, si je, kot kaže, premislila in bi bila pripravljena sprejeti tak ukrep.

Evropska unija pripravlja šesti paket sankcij zoper Rusijo, ki naj bi vključeval tudi embargo na uvoz ruske nafte. Odločanje o tovrstnih sankcijah je v Bruslju zaznamovala precejšnja neenotnost držav članic – embargu na uvoz energentov iz Rusije odločno nasprotujeta Madžarska in Slovaška, si je pa glede uvedbe embarga na uvoz nafte očitno premislila Nemčija. V največjem gospodarstvu EU, kjer so sprva vztrajali, da mora biti uvedba embarga na uvoz ruske nafte postopna, zdaj pravijo, da so pripravljeni tudi na uvedbo takojšnjega embarga.

“Uspelo nam je doseči razmere, v katerih Nemčija lahko prenese embargo na uvoz nafte,” je v ponedeljek po Reutersovih navedbah dejal nemški minister za gospodarstvo Robert Habeck. Po pisanju tiskovne agencije Reuters Nemčija od Rusije odkupi največ energentov, zato ima njeno stališče še posebej veliko težo.

Kot smo že pisali, sta težava za Nemčijo predvsem dve rafineriji na vzhodu države, Schwedt in Leuna, ki nafto dobivata neposredno iz Rusije, pojasnjuje Financial Times. Nemčiji je po navedbah gospodarskega ministra Habecka že uspelo zmanjšati odvisnost od ruske nafte s 35 odstotkov pred začetkom vojne v Ukrajini na 12 odstotkov.

Madžarska in Slovaška, za kateri ni bilo sprejemljivo niti prvotno stališče Nemčije, ki je zagovarjala postopno uvedbo embarga do konca letošnjega leta, bi lahko po nekaterih informacijah dobili poseben aranžma. V izogib njunemu vetu na sprejetje novega paketa sankcij naj bi jima Evropska komisija prišla nasproti tudi s predlogom, da bi zanju prehodno obdobje veljalo dlje, do konca leta 2023. Sklicujoč se na neuradne vire, je Reuters celo poročal, da bi Evropska komisija državi zaradi njune odvisnosti od ruskih energentov izvzela iz embarga na uvoz ruske nafte.

Evropska komisija naj bi šesti paket sankcij, ki so usmerjene proti ruskemu bančnemu in energetskemu sektorju, predlagala še ta teden. Iz sistema Swift naj bi izključili še več ruskih bank, o novih sankcijah pa naj bi se v sredo pogovarjali stalni predstavniki držav Unije. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell si želi, da bi sankcije odobrili na naslednjem zasedanju sveta zunanjih ministrov 16. in 17. maja, piše STA.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje