“Zanima nas lokalizacija proizvodnje orožja, ki ga potrebujemo za našo obrambo”

Svet 30. Sep 202315:59 9 komentarjev
Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski (Foto: Evelyn Hockstein/REUTERS)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v petek v Kijevu otvoril mednarodni forum obrambne industrije, s katerim želi Ukrajina pritegniti proizvajalce orožja. V luči tega je danes napovedal ustanovitev t. i. zavezništva - s ciljem, da Ukrajina postane ena največjih proizvajalk orožja na svetu.

“Naša prva naloga je zmagati v tej vojni in vrniti našim ljudem trajen in kar je najpomembneje, zanesljiv mir. To nalogo bomo uresničili s sodelovanjem z vami,” je Volodimir Zelenski dejal udeležencem foruma obrambne industrije v Kijevu. “Zanima nas lokalizacija proizvodnje opreme, potrebne za našo obrambo,” je pojasnil.

Na forumu so se zbrali uradniki iz več kot 30 držav in predstavniki 250 podjetij orožarske industrije. Kijev, ki je močno odvisen od dobav orožja z Zahoda, si vse bolj prizadeva okrepiti domačo orožarsko industrijo, saj se boji, da bo podpora zaveznikov upadla, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V objavi na družbenih omrežjih je Zelenski napovedal, da namerava Ukrajina v sodelovanju z vodilnimi mednarodnimi podjetji proizvajati rakete, brezpilotne letalnike in artilerijske izstrelke. Kot je dejal, je država pripravljena podjetjem, ki bi se odločila za sodelovanje, ponuditi posebne pogoje, vključno s posebnim obrambnim skladom.

Urjenje ukrajinske vojske v bližini Zaporožja
Stringer/REUTERS

Dodal je, da bo zavezništvo temeljilo na deklaraciji, ki jo je že podpisalo 13 vodilnih proizvajalcev orožja, pridružijo pa se lahko še drugi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po besedah ukrajinskega zunanjega ministra Dmitra Kulebe je za sodelovanje med drugim zainteresiranih več afriških držav, ki bi orožje sicer proizvajale na svojem ozemlju. “Afrika je bila pred izbruhom vojne eden največjih trgov za ukrajinske vojaške izdelke,” je ob tem dejal na panelni razpravi foruma, ki je potekala za zaprtimi vrati.

Tudi Rusija želi več orožja: prihodnje leto naj bi povečala izdatke za obrambo za skoraj 70 odstotkov

Rusija naj bi prihodnje leto izdatke za obrambo povečala za skoraj 70 odstotkov, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP izhaja iz danes objavljenega dokumenta ruskega finančnega ministrstva. Povečanje izdatkov za obrambo je po besedah tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova nujno zaradi hibridne vojne, ki poteka proti Rusiji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje