Zaradi zapletov na volitvah v BiH se je na ulice podalo 30.000 ljudi

Svet 06. Okt 202215:01 > 20:14 0 komentarjev
protesti banjaluka
Mladen Vujinović/N1

Po splošnih volitvah v BiH so opozicijske stranke iz Republike Srbske od državne volile komisije zahtevale ponovno štetje glasov za predsednika te srbske entitete. Na ulicah Banjaluke je protestiralo okoli 30.000 ljudi, ki so zahtevali razveljavitev volitev. Bošnjaške opozicijske stranke medtem na ravni Federacije BiH in države načrtujejo vlado, v kateri ne bo doslej vladajoče stranke SDA Bakirja Izetbegovića, razkriva časnik Dnevni avaz.

“Zahtevo smo vložili, ker smo ugotovili več sto nepravilnosti. Več kot 65.000 glasov je spornih, skoraj 35.000 glasov je neveljavnih,” je po poročanju portala klix.ba ob vložitvi zahteve za ponovno štetje glasov v sredo pojasnil predsednik srbske opozicijske Stranke demokratičnega napredka (PDP) Branislav Borenović. 

Razplet volitev v BiH je v N1 STUDIO komentiral poznavalec razmer na Zahodnem Balkanu Faris Kočan. Več najdete na tej povezavi.

V PDP menijo, da je bila njihova kandidatka za predsednico Republike Srbske Jelena Trivić oškodovana v korist sedanjega srbskega člana predsedstva BiH in nekdanjega predsednika entitete Milorada Dodika iz največje srbske stranke v BiH Zveze neodvisnih socialdemokratov (SNSD).

Borenović je izpostavil veliko razliko v korist Dodika v Doboju, čeprav so podatki s terena, ki jih ima PDP, kazali na drugačen izid. Dodal je, da je vreče z glasovnicami treba odpreti, da bi ugotovili, kaj je v njih, in poudaril, da ne bodo odnehali, dokler ne ugotovijo resnice.

Na protestu v Banjaluki so zahtevali razveljavitev volitev

Opozicijske stranke so v Banjaluki organizirale protest. Trdijo, da so bile okradene tako stranke kot državljani in zahtevajo razveljavitev volitev za predsednika. Na protestu se je zbralo več kot 30.000 državljanov, poroča N1 Sarajevo. Protestniki so skandirali “Mile, lopov”. Odmevala je tudi pesem skupine Dubioza kolektiv Sistem te laže.

Kljub temu, da je bilo vzdušje na trenutke napeto, so protesti minili brez incidentov.

Na ulicah Banjaluke so Trivić sprejeli z aplavzom in objemi. V nagovoru protestnikom je napovedala, da bo nadaljevala boj in da se ne bo naveličala. “Borili se bomo z roko v roki. Tako gremo naprej. Nič več ne bo tako, kot je bilo,” je dejala.

Na glavni ulici je bil zaustavljen promet. Nekateri protestniki so se proti Banjaluki odpravili z avtobusi, a jih je na poti zaustavila policija, ki izvaja kontrolo. Poslanec Nedeljko Glamočak je med protesti dejal, da zaradi te kontrole še vedno čakajo nekaj avtobusov.

“Nisem okradena samo jaz, ampak narod Republike Srbske”

Opozicija v Republiki Srbski vse od prvih neuradnih delnih izidov nedeljskih splošnih volitev v BiH trdi, da je Dodik ukradel volitve. “Nisem okradena samo jaz, ampak narod Republike Srbske,” je izjavila Trivić za sarajevski časnik Dnevni avaz. Ob tem je izpostavila nekatere sporne primere štetja glasov, tudi z volišča v Doboju, kjer je po njenih besedah vladalo obsedeno stanje, kar dokazujejo tudi posnetki.

Opozicijske bošnjaške stranke, zbrane okoli Socialdemokratske stranke BiH (SDP BiH), katere član je tudi novoizvoljeni bošnjaški član predsedstva BiH Denis Bećirović, pa v Federaciji BiH načrtujejo vlado brez Bakirja Izetbegovića in njegove največje bošnjaške Stranke demokratske akcije (SDA).

“S takšno SDA, ki jo bremenijo številne afere, ljudmi na črnih seznamih, katastrofalnimi izkušnjami, ne samo SDP, ampak vseh, ki so z njo sodelovali, seveda nismo pripravljeni iti v koalicijo,” je za Dnevni avaz dejal predsednik SDP BiH Nermin Nikšić.

Bošnjaške opozicijske stranke načrtujejo vlado

Nikšić je po pisanju Dnevnega avaza že opravil pogovore z večino strankarskih voditeljev o oblikovanju koalicije brez SDA tako v Federaciji BiH kot v skoraj vseh kantonih. V kantonu Sarajevo ima koalicija opozicijskih strank po pisanju časnika že dovolj glasov. Ob dogovoru SDP BiH z desetimi opozicijskimi strankami, ki so podprle kandidaturo Bećirovića, pa je mogoča tudi koalicija brez SDA na ravni entitete.

V koaliciji bi bile tudi hrvaške stranke, zbrane okoli največje Hrvaške demokratske skupnosti BiH (HDZ BiH), podobno povezovanje pa bi nato sledilo še na ravni države, piše časnik.

Po zadnjih neuradnih delnih izidih, ki jih je po skoraj 80 odstotkih preštetih glasov objavila državna volilna komisija, v tekmi za predsednika Republike Srbske pred Trivić za okoli 28.000 glasov vodi Dodik. Osvojil je 48,36 odstotka glasov, Trivić pa 43,27 odstotka.

Na volitvah za parlament Federacije BiH po 80 odstotkih preštetih glasov vodi SDA s 24,50 odstotka glasov. Sledijo koalicija hrvaških strank, zbrana okoli HDZ BiH, ki je prejela 15,14 odstotka glasov, na tretjem mestu je SDP BiH s 13,16 odstotka glasov, na četrtem pa Demokratska fronta (DF) z 10,56 odstotka glasov.

V predsedstvo BiH bosta zagotovo prišla Bećirović in tesna Dodikova sodelavka Željka Cvijanović, iz hrvaških vrst pa najverjetneje Željko Komšić iz Demokratske fronte, ki po skoraj 85 odstotkih preštetih glasov vodi pred kandidatko HDZ BiH Borjano Krišto.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!