Zaradi intervjuja z večkratnim posiljevalcem nov protest pred Informerjem

Svet 01. Okt 202217:34 1 komentar
protest informer
N1

Pred stavbo srbskega spletnega portala Informer, ki je objavil intervju z večkratnim posiljevalcem Igorjem Miloševićem, je že drugič v tem tednu potekal protest, ki ga je organizirala Ženska solidarnost. Protestnice so zahtevale umik spornega intervjuja z večkratnim posiljevalcem, spremembo novinarskega kodeksa in zmanjšanje proračunskega denarja medijem, ki poročajo neetično. Protest se je odvil dan po tem, ko je Milošević znova pristal v priporu.

“Jezne smo” in “Stop nasilju” so pred srbskim Informerjem vzklikale protestnice, ki so prepričane, da nasilneži v medijih ne bi smeli imeti nobenega prostora. Taki intervjuji namreč po njihovem mnenju prispevajo k večkratni retravmatizaciji žrtev. “Prišla sem za vse tiste ženske, ki so molčale in trpele. Prišla sem, da povem, da je dovolj umorjenih, pretepenih in posiljenih žensk. Dovolj je ukradenih življenj, ” je bila jasna protestnica Radmila Petrović. Udeleženke protesta je sicer pred stavbo Informerja pričakala policija, vhod pa je bil zaščiten z železnimi vrati.

protest informer protest informer
N1
protest informer protest informer
N1
protest informer protest informer
N1
protest informer protest informer
N1
protest informer protest informer
N1
Burkina Faso Burkina Faso
Luc Gnago/REUTERS

Ena od organizatork in sociologinja Jelena Riznić, je povedala, da “Informer predstavlja odnos do žensk v medijih. Ko pride do nasilja, je vedno kriva ženska”.

Kot smo že poročali, je v torek Informer objavil intervju z večkratnim posiljevalcem Igorjem Miloševićem, ki je za srbski spletni portal povedal, da ga je v otroštvu zlorabljal očim in da je zameril svoji materi, ker ga ni zaščitila pred zlorabami. Povedal je, da naj bi zaradi tega zasovražil ženske.

Riznić je za portal Nova.rs ocenila, da objava intervjuja z obsojenim posiljevalcem kaže na povsem novo raven zla in nespoštovanja žensk. Obsodila je tudi odnos ostalih medijev do problema spolnega nasilja. “Nedopustno je, da se seje strah, odgovornost za nasilje pa prelaga na žrtve,” je poudarila. “Ženske niso tiste, ki bi morale spremeniti svoje življenje zaradi nasilneža, ampak bi morale institucije zaščititi ženske.”

Tudi borka za pravice žensk in pravnica Marija Stanković je za portal Nova.rs dejala, da je sistem ponovno zatajil in da bodo za to ponovno plačale ženske. Opozorila je, da je Milošević v intervjuju sam povedal, da je bil zlorabljen, po njeno pa to lahko povzroči globoko travmo in patološko obnašanje. Sprašuje se, ali je bil kaznjenec v zaporu vključen v kakršno koli psihološko oziroma psihoterapevtsko obravnavo in ali je psihiatrični izvedenec pred njegovim odpustom podal svoje mnenje.

Milošević je sicer ponovno v priporu, saj so ga zaradi občutka ogroženosti prijavile novinarke, ki so ga intervjuvale. Glavni in odgovorni urednik omenjenega medija  Dragan J. Vučićević je ob tem dejal, da so se za intervju odločili prav za to, da bi posiljevalca policija priprla, prebivalke Beograda pa bi bile tako varne. Protestnice tem njegovim navedbam ne verjamejo.

Današnji protest je za razliko od sredinega minil brez incidentov. Spomnimo: ena od protestnic je pristopila do glavnega in odgovornega urednika medija Dragana J. Vučićevića. Spraševala ga je, kako je lahko naredil nekaj takega, torej objavil intervju s posiljevalcem, ob tem pa proti njemu brcnila. Protestnica Vladica Čulić je za portal Nova.rs dejala, da je bil njen odziv posledica besa. “S prijateljicami sem sedela v kavarni, ko se je pojavil in se napotil proti svoji redakciji. Bila sem besna, frustrirana, to je bila moja naravna reakcija. Polila sem ga s kozarcem vode in ga vprašala, kako lahko to dela, kako ga ni sram,” je opisala. “Hodil je naprej, v tem besu sem ga poskušala brcniti, a se ga v resnici nisem niti dotaknila. Zdaj pa govorijo, da ima poškodovan tudi vrat, to je neumnost,” je dodala.

Protestnice so danes shod končale z besedami “To ni konec”, na ulici pa pustile transparente in besedila, ki opisujejo, kako so ženske predstavljene v medijih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje