Zaradi izjav o krvavem denarju mora na zagovor predstavnik Evropske komisije

Svet 08. Sep 202308:31
Dunaj, plin
PROFIMEDIA

Zunanje ministrstvo na Dunaju je v četrtek na pogovor poklicalo vodjo predstavništva Evropske komisije v Avstriji Martina Selmayrja zaradi kritičnih izjav na račun odvisnosti Avstrije od ruskega plina. Selmayr je avstrijska plačila Rusiji za plin označil za "krvavi denar".

Selmayr je v sredo zvečer v razpravi na dogodku v okviru sejma sodobne umetnosti na Dunaju po poročanju APA dejal: “O moj bog, 55 odstotkov avstrijskega plina še naprej prihaja iz Rusije.” Kot je dodal, Avstrija na tak način financira Putinovo vojno, na Dunaju pa proti temu nihče ne protestira.

“To me preseneča, saj se krvavi denar vsak dan z računom za plin pošilja v Rusijo,” je dejal Selmayr.

Dodal je še, da sicer razume energetske težave, a je Avstrija bogata država in bi lahko shajala brez ruskega plina, tako kot druge države.

V Bruslju so se od njegovih izjav distancirali. Izjave so bile “obžalovanja vredne in neprimerne”, je sporočila tiskovna predstavnica Evropske komisije Dana Spinant. Komisija je Selmayrja pozvala, naj “nemudoma poroča o tem incidentu”, je dejala.

Pred rusko invazijo na Ukrajino je Avstrija 79 odstotkov plina uvozila iz Rusije. Ta delež se je sicer zmanjšal – junija je po podatkih avstrijske vlade znašal 60 odstotkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Vendar pa odvisnost Avstrije od ruskega plina ostaja visoka zaradi pogodbenih povezav med skupino OMV, katere 31,5-odstotni lastnik je avstrijska država, in Rusijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.