ZDA bodo začele v domovino vračati prebežnike iz Venezuele

Svet 06. Okt 202307:53 0 komentarjev
migranti v ZDA
Foto: PROFIMEDIA

Ameriška vlada bo po dogovoru s Caracasom začela v domovino vračati prebežnike iz Venezuele, ki nimajo ustreznega dovoljenja za bivanje v ZDA, so v četrtek sporočili v Washingtonu.

Washington Venezuelcev leta ni vračal v domovino zaradi nestabilnosti v državi, ohranja tudi sankcije proti vladi predsednika Nicolasa Madura. Po dogovoru s Caracasom pa jih bodo sedaj vendarle začeti vračati, in sicer z letalskimi poleti.

Minister za domovinsko varnost Alejandro Mayorkas je po poročanju televizije Fox News med obiskom v Mehiki pojasnil, da je vlada sklenila, da lahko varno vrača Venezuelce, ki so prišli v ZDA po 31. juliju in nimajo pravno utemeljenega razloga, da ostanejo.

Državni sekretar ZDA Antony Blinken, ki v Mehiki vodi delegacijo ameriške vlade, je zatrdil, da ostajajo zavezani zaščiti vseh prebežnikov, ki izpolnjujejo pogoje.

Odločitev Bidnove vlade naletela na kritike

Zunanje ministrstvo Venezuele, od koder v ZDA prihaja vse več prebežnikov, je na omrežju X potrdilo, da so se z ameriško vlado dogovorili o urejenem vračanju njihovih državljanov. Ob tem je kritiziralo enostranske sankcije in blokado gospodarstva Venezuele s strani ZDA.

Vlada predsednika ZDA Joeja Bidna je sicer pred kratkim pred izgonom zaščitila venezuelske prebežnike, ki so vstopili v ZDA pred 31. julijem letos. Ti lahko zaprosijo za začasno dovoljenje za bivanje. Zaščito zanje je vlada utemeljila s tem, da okoliščine ne dopuščajo njihovega varnega vračanja v domovino.

“Vračanje več tisoč Venezuelcev v enako nevarne pogoje, pred katerimi so pobegnili, je globoko problematično,” pa je sporočila organizacija za podporo prebežnikov Lutheran Immigration and Refugee Service.

Napoved o izgonu Venezuelcev sledi nedavni odločitvi vlade, da bo nadaljevala gradnjo zidu na meji z Mehiko v delu Teksasa. Ameriški analitiki menijo, da gre za predvolilno potezo, saj so Biden in demokrati zaradi naraščanja števila nezakonitih priseljencev v ZDA pod političnim udarom republikancev.

Ameriška mejna služba je avgusta blizu mehiške meje pridržala 181.509 oseb, kar je 37 odstotkov več kot julija, vendar skoraj enako kot avgusta lani. V prvih 17 dneh septembra so blizu meje ujeli 25.777 Venezuelcev, kar je 63 odstotkov več kot v enakem obdobju avgusta.

Venezuela se v zadnjem desetletju sooča s hudo gospodarsko in humanitarno krizo, zaradi katere je iz države odšlo okrog 7,3 milijona ljudi. Večina je šla v sosednje države, v zadnjih treh letih pa jih vse več prihaja v ZDA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!